SĂPTĂMÂNA SUNETULUI la București, 2-8 martie 2020

Între 2 și 8 martie are loc a 5-a ediție a Săptămânii Sunetului la București, organizată de Asociația Jumătatea plină, ca prilej de sărbătorire a sunetului prin concerte, expoziții, ateliere și plimbări sonore. Creată în Franța în urmă cu 17 ani, Săptămâna Sunetului (La Semaine du Son) există astăzi în zeci de orașe din lume, Bucureștiul fiind primul oraș din Europa Centrală și de Est care a aderat la Principiile Săptămânii Sunetului cu scopul de a deschide dialogul despre sunet în complexitatea perspectivelor contemporane, a preocupărilor ecologice, a dezvoltării socio-culturale și a creației artistice.

La sfârșitul anului 2019, Săptămâna Sunetului a intrat sub înaltul patronaj al UNESCO care a îmbrățișat principiile Săptămânii Sunetului, angajându-se oficial în protejarea calității mediului sonor și promovarea sunetului ca obiect educativ, cultural și social.

Pentru această ediție, Săptămâna Sunetului continuă colaborarea cu Institutul Goethe care aduce în spațiul Pavilion instalația sonoră prezentată de Germania la ediția 2019 a Bienalei de la Veneția. Împreună cu Centrul Ceh, îl au ca invitat pe muzicianul Ivan Palacký, un experimentalist rafinat și surprinzător.

Festivalul prezintă și artiști români, violonistul Marius Lăcraru fiind invitat să susțină un concert solo, alături de un concert de muzică contemporană susținut de ansamblul SonoMania. Strings&Noise, un duo de coarde invitat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac, deschide oficial anul Beethoven printr-un concert și un workshop cu studenții UNMB, iar creația radiofonică este reprezentată de Ilinca Stihi de la Teatrul Național Radiofonic. Sub forma unei mese rotunde se va discuta despre muzica experimentală din spatele Cortinei de Fier, în cadrul proiectului Unearthing the music, co-finanțat de Uniunea Europeană.

Anul acesta este acordat un loc privilegiat podcast-urilor printr-un eveniment amplu de listening și dialog cu autorii celor mai bune podcast-uri locale. Înregistrările de teren și reflecția asupra ecologiei sonore este prezentată printr-o intervenție a lui Balázs Kovács, profesor la Universitatea din Pécs, și prin producțiile sonore ale rezidenților din Delta Dunării, ai programului Sonic Future. Un alt moment important din programul acestei ediții este o plimbare sonoră propusă de doi arhitecți pasionați de acustică arhitecturală și urbană.

În data de 3 martie, se va sărbători Ziua Internațională a Auzului declarată de Organizația Mondială a Sănătății pentru a aduce în atenția publicului importanța protecției auzului și a sănătății urechii. Pentru a marca această zi, Săptămâna Sunetului organizează o masă rotundă despre tinnitus la care este invitată Dr. Mădălina Georgescu, ORL.

Inovația ediției 2020 este seria de vizite în studiouri de sunet din București pentru a descoperi diversitatea specializărilor din meseria de inginer de sunet, cum ar fi  înregistrările de muzică, sunetul pentru filme sau sonorizarea unui concert live. O a patra vizită va dezvălui publicului studioul personal al muzicianului Electric Brother.

Temele abordate de Săptămâna Sunetului sunt sănătatea auditivă, mediul sonor, tehnicile de înregistrare și redare, acustică, relația sunetului cu imaginea și expresiile muzicale.

Mai multe detalii despre eveniment și program pot fi găsite pe site-ul: www.saptamanasunetului.ro