Dezacord – Violența unui tată de Céline Raphaël

Dezacord – Violența unui tată face parte din colecția „Reziliență și speranță“, volum apărut la editura Spandugino. Dezacord este un roman complex și captivant, o mărturie a copilăriei pierdute, a sacrificiilor în numele unui vis impus de către un tată abuziv și perfecționist.

Autoarea romanului, Céline Raphaël, este protagonista centrală, o victimă a multor ani de violență fizică și psihică petrecută în intimitatea unei familii în care imaginea și prestigiul sunt mai presus de orice. Închisă între cei patru pereți, eroina exersează zi de zi pentru a străluci în fața publicului, iar pianul devine dintr-un instrument nobil și delicat cel mai mare coșmar care îi bântuie copilăria. După mulți ani de tortură fizică și psihică, timp în care era ținută captivă, pedepsită, nemâncată și maltratată de propriul tată, eroina noastră rupe tăcerea și așterne în fața cititorilor pagini pline de suferință care emoționează până la lacrimi. Victima  copilăriei pierdute, astăzi medic și doctor în științe, nu se mulțumește doar cu povestea împărtășită, paginile romanului fiind mult prea mici pentru a descrie cu adevărat ororile la care era supusă de propriul tată. Céline Raphaël merge mult mai departe și militează pentru protejarea celor mai frumoși ani ai vieții – copilăria–, și luptă pentru o mai bună pregătire a specialiștilor în sănătate, precum și pentru depistarea cazurilor în care copiii sunt supuși violenței fizice și psihice.

Dezacord – violența unui tată nu este doar un roman al reconstruirii unei experiențe traumatice, ci și unul al luptei permanente pentru supraviețuire, un roman al conflictelor interioare și al viselor spulberate de fiecare atingere a clapelor pianului.