Billy șchiopul – comedie neagră despre dragoste și cruzime

Billy șchiopul, în original „The Cripple of Inishmaan”, are avanpremiera vineri, 31 mai, iar sâmbătă, 1 iunie, și duminică, 2 iunie, premierele. Spectacolele se desfășoară la Teatrul de Stat Constanța, de la ora 19:00. Billy șchiopul este o comedie neagră despre dragoste, agresivitate, supraviețuire,  indiferență și cruzime într-o societate lipsită de civilizație. Sub regia lui Vlad Massaci, pe scenă se împletesc mai multe cadre în care personajele acționează cu o cruzime mascată, aparentă sau chiar naivă, întrucât întreg jocul lor este ca al unor copii plini de candoare. Acțiunea se petrece în anii ’30, pe una din cele trei insule irlandeze Aran, unde se filmase un celebru documentar, Omul din Aran.

Textul dramaturgului irlandez, Martin McDonagh, este plin de savoare prin lipsa de menajamente a replicilor personajelor, a atitudinii reci și lipsite de politețe. Toată acțiunea gravitează în jurul personajului principal, Billy șchiopul, (Schilodul din Inishmaan) care la tot pasul este bruscat și jignit de cei din jur. Billy (Vlad Lință) este un biet orfan lovit de ghinion care, în pofida insultelor și indiferenței celor din jur, își păstrează candoarea și demnitatea într-o lume primitivă al cărui instinct este supraviețuirea. Înduioșătoare sunt momentele când Billy cere să fie strigat pe nume, iar această rugăminte nu se traduce prin a cerși milă, dimpotrivă. În ciuda înfățișării sale, Billy este un învingător, un om puternic, trecut prin viață, care nu renunță ușor la luptă. Personajele sunt atent conturate și surprinzătoare până la final prin jocul în care sunt prinse, prin măștile purtate, limbajul lipsit de politețe, gesturile directe și precipitate.

Atât Johnnypateenmike (Nicodim Ungureanu), cât şi Helen (Otilia Nicoară) ascund sub masca cruzimii pe care o afișează față de bietul schilod, o inimă pură și caldă. Odinioară, cei doi i-au salvat viața lui Billy: Johnnypateenmike îl salvează de la moarte, atunci când părinții au vrut să îl înece în mare, iar Helen îl face să se răzgândească atunci când era pe punctul de a se sinucide. În esență, cei doi nu sunt răi, cruzimea fără margini și disprețul afișat sunt doar un scut ridicat în fața unei lumi ostile, inumane, axate pe un instinct animalic de supraviețuire.

Billy șchiopul este un spectacol al contrastelor, răsturnărilor de situație, disimulării și umorului crud. Dar și o poveste a solidarității, dragostei și mai ales a demnității. Umorul fin, atenția la detalii, ironia și sensibilitatea regizorului Vlad Massaci ridică piesa Billy șchiopul la rangul de capodoperă.