A bătut gongul la Godot

…şi s-a dat startul celei de-a doua ediţii a festivalului de teatru destinat tinerilor actori – Hyperion iese la Godot. Luni dimineaţă, la festivitatea de deschidere, pe scena de la Godot Café-Teatru a păşit actriţa Maia Morgenstern – decan al Facultăţii de Artă Geo Saizescu, alături de domnul Vlad Leu – prodecan al aceleiaşi facultăţi din cadrul Universităţii Hyperion. Vădit emoţionaţi, cei doi mentori ai studentilor de la Hyperion s-au declarat încântaţi de reuşita evenimentului şi de seriozitatea cu care au răspuns studenţii acestei provocări de a păşi pe scena de la Godot, asumându-şi în mod responsabil participarea la competiţia dintre cele mai prestigioase şcoli de teatru din ţară.

“Sunt extrem de fericită şi extrem de emoţionată. Mi se pare foarte important să ne aflăm pe scena de la Godot Café-Teatru. Faptul că Facultatea de Arte de la Hyperion se află acum la Godot, mi se pare un vis devenit realitate. Godot Café-Teatru e mai mult decât o cafenea, este un current. E o speranţă, e un deziderat, e un formator de opinie, e un vector, un vârf de săgeată. Găzduieşte şi formează tinerii şi foarte tinerii artişti şi, de asemenea, creează un segment al publicului extreme de deschis, de special. Un public sincer, un public care iubeşte cu pasiune forma de spectacol viu, proaspăt, ce propune dezbateri, propune analize, propune implicare. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi făcut posibil acest lucru şi vă iubesc pe toţi!” – Maia Morgenstern

 

INVITATIE FINAL

Domnul Vlad Leu, prodecanul Facultăţii de Arte Geo Saizescu a subliniat faptul că munca actorului cu sine însuşi nu trebuie să se oprească odată cu terminarea studiilor universitare. “Profesionismul se clădeşte încet şi trainic, cărămidă după cărămidă, an după an, pentru tot restul vieţii. Dragostea pentru teatru, pentru artele spectacolului trebuie să rămână vie în inimile celor care şi-au ales această profesiune. Le doresc să nu trădeze şi să nu lase jos ştacheta performanţei artistice.”

Alături de dânşii au urcat apoi pe scenă Diana Dimian – directorul artistic al festivalului, împreună cu actriţa Adriana Trandafir, preşedinta juriului din acest an. Fiecare a mulţumit pentru iniţiativa şi susţinerea oferită de Godot Café-Teatru şi au încurajat tinerii artişti. Adriana Trandafir a încheiat “Actoria nu e o meserie, ci un blestem frumos”.

Componenţa juriului acestei a doua ediţii a festivalului de teatru studenţesc Hyperion iese la Godot este:

Adriana Trandafir – preşedinte juriu

Mihai Sofronea – regizor film

Anca Costeanu – regizor teatru

Geo Remeş – actor, gazda Godot Café-Teatru

Laura Vasiliu – actriţă

Marina Roman – critic de teatru, cronicar Yorick

Gabriel Fătu – actor, reprezentant al Comisiei de Cultură a Municipiului Bucureşti

 

Primul moment al zilei, conform programului, a fost un workshop cu tema “modul de a gândi în teatru” – susţinut de lect.univ.dr. Diana Dimian. Timp de 50 de minute studenţii şi masteranzii Facultăţii de Arte a Universităţii Hyperion ne-au încălzit cu o serie de exerciţii de arta actorului, toate având la bază atenţia, relaţia cu partenerul, concentrarea, controlul, dicţia, respiraţia şi coordonarea. Un curs interesant, intens şi bun de urmat, chiar dincolo de scenă.

De la ora douăsprezece, s-a dat startul concursului mult aşteptat de tinerii participanţi.

Cei care au spart gheaţa, au fost studenţii de la UNATC, cu spectacolul “Norman” de Alan Ayckbourn, în regia lui Alexandru Jitea, profesor Doru Ana. O piesă contemporană cu şase personaje – Sarah, Annie, Tom, Reg, Norman şi Ruth, care prezintă povestea unei familii ce se reuneşte într-un weekend, moment în care se pot vedea relaţiile dintre acestea. Piesa are umor şi ca de fiecare dată există şi un personaj ce pune sare şi piper. Norman, un Don Juan al timpului nostru, care doreşte să le fericească pe toate femeile, doar că e greu când mai intervin rudele.

Un spectacol bun, ce a bucurat spectatorii şi sperăm că şi juriul.

 

Cel de-al doilea spectacol din concurs a fost “Certificat de om simplu” de ConstantinVenerus Popa, susţinut de studenţii Universităţii Hyperion, profesor Dan Tudor, asistente Ana-Maria Lazăr şi Adriana Guluţanu, regia Dan Tudor.

Acesta e un spectacol déjà cunoscut şi des întâlnit pe scenele de teatru. O comedie care are în centru un cetăţean simplu ce are nevoie de un document care să ateste cum că este viu. Pentru asta are de îndeplinit o serie de biocraţii şi consultaţii care sfârşesc dramatic. Dar chiar acest final subliniază nota de umor negru al piesei. Un spectacol care merită văzut, cu o distribuţie de succes, ce te înveseleşte de fiecare dată. Le urăm mult success şi în cadrul concursului.

La finalul primei zile de competeţie, pe scenă a putut fi văzut cel de-al treilea spectacol intitulat “Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, prezentat de studenţii Universităţii Dunărea de Jos, din Galaţi, regiaVlad Ajder.

O piesă în două personaje, în care doi bărbaţi se întâlnesc în jurul unei gropi pentru a salva un câine sau un posibil câine. Două caractere diferite, bine conturate de tinerii artişti, ce ne-au încântat timp de o oră cu umorul şi interpretarea lor. Un spectacol realist ce se încadrează bine în zilele noastre, ce prezintă o faţă a lumii în care trăim cu bune şi rele. Un spectacol-surpriză, ce ne-a lăsat cu dorinţa de a mai vedea creaţii teatrale cu tineri talentaţi.

 

 

Vă aşteptăm în fiecare zi, până vineri, într-un număr cât mai mare!

Nu uitaţi: Hyperion iese la Godot!

 


Director artistic:                                     

Lect. univ.dr.Diana Dimian Mihăiţă

0726118948

dimian.diana@yahoo.com

Director executiv:                                   

Conf. univ.dr.Vlad Leu

0723553001

vladone.leu@gmail.com

Parteneri media:

sponsori si parteneri Hyperion iese la Godot