Proiectul Clara Lectio a fost planificat cu mult timp înaintea pandemiei. Inițiatorul său, Asociația Culturală Vis-a-vis, atrăsese sprijinul unor instituții culturale importante, al unor edituri, biblioteci și canale media, dar și al altor asociații. Atelierele de lectură erau programate să se desfășoare în școli din orașe mici și din sate, din Bihor până în Giurgiu. Actori, profesori și influenceri cu notorietate urmau să se deplaseze prin fiecare din localitățile în care erau școli partenere și să participe, alături de elevii acestor școli la lecturi și dezbateri pe tema cărților pentru tineri.
Calendarul a fost afectat puternic de apariția pandemiei și de măsurile impuse de combaterea acesteia. Cea mai mare parte a atelierelor de lectură performativă au fost mutate în virtual, iar mentorii din proiect au fost, alături de elevii participanți și de profesorii coordonatori, în situația de a testa noile tehnologii comunicaționale, de a încerca diferitele platforme și de a continua, dincolo de dificultățile apărute, în efortul de a promova cultura scrisă, lecturile importante și cultura ca mod de viață.
Am traversat ultimele cinci luni cu îngrijorare și speranțe zădărnicite de evoluția periculoasă a virusului. Ceea ce trebuia să fie un prilej de întâlnire și cunoaștere cu mentorii Adriana Moca, Anca Berlogea Boariu, Corina Sandu, Cristina Bogdan, Ozana Oancea, Oana Rill, Maria Balabaș, Nicoleta Lefter s-a mutat aproape cu totul în spațiul virtual. Așa am descoperit că tehnologia e de mare ajutor în vremuri potrivnice dar și că firescul unui dialog față în față se modifică prin intermedierea ecranului. Cu toate acestea, am reușit chiar să depășim numărul de ateliere asumat în proiectul inițial, deoarece o parte din elevi și-au dorit să continue să lucreze înafara școlii, în timpul vacanței lor (Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila și comunitatea de elevi de la Biblioteca Metropolitană filiala Dimitrie Cantemir).
spunea, la finalul proiectului, coordonatorul acestuia, actrița Adiana Moca.
În timpul atelierelor au fost citite fragmente din autori precum Truman Capote, Roald Dahl, William Shakespeare, Mario Vargas Llosa, Peggy Guggenheim, Michael Ende, Adina Rosetti, Florin Bican, Luis Sepulveda, Veronica D. Niculescu iar în cele două conferințe de la Facultatea de Litere, conduse de Cristina Bogdan, studenții masteranzi au ascultat și analizat texte ale scriitorilor Ruxandra Cesereanu, Cristina Hermeziu, Robert Șerban în prezența coordonatoarei seriei n’autor (literatură română contemporană) de la editura Nemira, Eli Bădică.