Expo-jazz-film într-un eveniment Casa do Brasil în Cluj

O serată care reunește pictura, muzica și filmul este organizată la Muzeul de Artă Cluj în data de joi, 14 nov. 2019, h. 18, în Sala Tonitza. Evenimentul se înscrie pe linia acțiunilor de diplomație culturală promovate de Casa do Brasil (instituție patronată de principala Universitate Clujeană, UBB, având rădăcini în secolul XVI) și de Cursul de Estetica Jazzului al Academiei Naționale de Muzică G. Dima din Cluj.

În prima parte va avea loc vernisarea celor trei tablouri ale importantului pictor brazilian de sorginte clujeană Emeric Marcier (n. 1916, Cluj – m. 1990, Paris). Acestea au fost donate Muzeului de către unul dintre cei șapte descendenți direcți ai artistului, arhitectul Matias Marcier din Rio de Janeiro, în cadrul vizitei sale din septembrie a.c. la CdB și la Muzeul de Artă din Cluj. Încă prea puțin cunoscut în România, Emeric Marcier a trăit în anii 1930 la București, apoi a studiat pictura la Milano și Paris (unde, în 1939, și-a montat atelierul în spațiul pe care i-l oferise compatriotul și amicul său, suprarealistul de renume mondial Victor Brauner, născut la Piatra Neamț). Sub presiunea istoriei, a emigrat și s-a naturalizat în Brazilia. De origine evreu, Marcier se va converti la catolicism sub influența unor importanți oameni de cultură din țara de adopțiune: Jorge de Lima, Murilo Mendes, Lúcio Cardoso (nașul său de botez). A realizat unele dintre cele mai importante picturi murale cu caracter religios ale Braziliei din a doua jumătate a secolului XX.

După un interludiu-video de jazz brazilian inovativ, partea secundă a seratei va fi dedicată premierei clujene a unui film elaborat, timp de un lustru, de către tânăra cineastă Ioana Grigore, ca lucrare de absolvire a masteratului în regia de film documentar. Realizat sub egida Universității Naționale de Film din București, acest documentar studențesc abordează o temă inedită (din punct de vedere cinematografic): istoria celui mai semnificativ grup al jazzului român de avangardă al anilor 1978-90: CREATIVFondat de muzicianul Harry Tavitian la Constanța, CREATIV s-a afirmat contra tuturor impedimentelor și vicisitudinilor, având ca nucleu legendarul Duo Harry Tavitian & Corneliu Stroe. În acea perioadă, performanțele acestora au fost consecvent promovate de către jazzologul Virgil Mihaiu, actualul director onorific al Casei do Brasil. Un asemenea episod a constat în editarea primelor albume de avangardă românești apărute în Occident, grație colaborării dintre Mihaiu și producătorul londonez Leo Feigin (prezent el însuși printre cei intervievați în acest mediu-metraj cu durata de 53 de minute). După vizionare, publicul e așteptat la o sesiune de discuții, având-o ca invitată pe regizoarea Ioana Grigore. Intrarea liberă.