Sari la conținut

Restart pentru Conferințele de Joi de la Palatul Suțu

VIDEO: CÂNTECE DE LUME ȘI VECHI LOCALURI DIN BUCUREȘTI

Conferințele de joi de la Palatul Suțu, Muzeul Municipiului București, s-au reluat pe 26 septembrie cu o conferință susținută de Nicolae Constantinescu, profesor la Şcoala Doctorală, Litere, Universitatea din Bucureşti, Doctor în filologie și vechi colaborator al revistei CULTURA (https://revistacultura.ro/nou/2011/10/nicolae-constantinescu-70/https://revistacultura.ro/nou/pagina-de-autor/?nume=nicolae+constantinescu).

UPDATE: Tema primei conferințe a fost „Podgorii, vinuri, localuri în Bucureștii «cântecelor de lume»”. Puteți urmări aici înregistrarea integrală a conferinței.

„Podgorii, vinuri, localuri în Bucureștii «cântecelor de lume»” repune în discuție, întâi, statutul acestei «specii», «categorii» a folclorului urban, performată, cântată, zisă de lăutarii din Bucureștii începutului de secol XIX și pusă pe hârtie, scrisă, tipărită și răspândită de Anton Pann prin broșurile „Poezii deosebite sau  Cântece de lume” (1831) și „Spitalul amorului sau Cântărețul dorului” (1850), în numeroase ediții. Din cântările amoroase ale tinerilor vremii nu puteau să lipsească vinul, ocaziile și locurile de întâlnire, atmosfera zilelor și nopților hărăzite petrecerii. Apreciate, gustate de tinerii din vremea aceea, blamate de esteții și moraliștii de atunci și de acum, «cântecele de lume», cântecele de petrecere, muzica lăutăreasca sunt adevărate documente, pline de viață și de culoare, ale acelor timpuri.

Nicolae Constantinescu este specializat în folclor, etnologie, antropologie culturală. Șeful Catedrei de Etnologie și Folclor, Facultatea de Litere (1996-2008). Lector de limba română (visiting) la Portland State University, U.S.A. (1976-1978) și la Universitatea din Turku (Turun Yliopisto), Finlanda, 1978-1979; 1992-1995. Autor al unor studii de specialitate, cursuri universitare, sinteze (Rima în poezia populară românească, 1973; Lectura textului folcloric, 1986; Relațiile de rudenie în societatea tradițională. Reflexe în folclorul românesc, 1987 – premiul «Sim. Fl. Marian» al Academiei Române; Basme populare românești (2008) (în colaborare), Premiul Perpessicius (ediții critice) decernat de Muzeul Național al Literaturii Române (2010); Cultura antropologică. Editura Etnologică, Bucureşti, 2016. A publicat recent volumele Constantin Brăiloiu culegător și editor de folclor , I-II, 2018, III, 2019 (în colaborare). Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Conferințele de Joi de la Palatul Suțu, coordonate de antropologul Cătălin D. Constantin, vor continua, pe 10 octombrie, cu tema Școala de pictură de la Baia Mare. O abordare inedită, susținută de un alt colaborator al revistei CULTURA, Radu Comșa.

Un comentariu la „Restart pentru Conferințele de Joi de la Palatul Suțu”

  1. Pingback: Conferință Radu Comșa despre Școala de pictură de la Baia Mare – B-Critic

Comentariile sunt închise.