Teatru românesc nu se face numai în România

Știm cu toții că teatrul românesc este efervescent, că artiștii noștri sunt aplaudați în multe țări când merg cu spectacole de valoare în lume. Ceea ce știm mai puțin este că teatru românesc nu se face numai în România. Cel mai bun exemplu îl constituie, probabil, Studioul de Teatru Profesionist din Diaspora, cu sediul la Atena, cu multe producții și ani de experiență în spate. Promotorul său este o veche colaboratoare a revistei „Cultura”, sociologul Monica Săvulescu Voudouri, care semnează rubrica „România din diaspora”. Producția din 2018 a Studioului de Teatru Profesionist din Diaspora, „Dezertorul”, a obținut numeroase premii la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interbalkanic, competiție la care au participat 24 de teatre din Grecia și din afara ei: Premiul de regie – Monica Săvulescu Voudouri, Premiul de interpretare într-un rol principal – Cristina Crețu, Premiul pentru traducere – Vangelis Doukoutselis și Flaviu Neagu. Premiile s-au decernat pe 31 martie la Uniunea Scriitorilor din Atena. Cu prilejul acestei manifestări, Studioul a mai primit trei diplome de participare, din partea UNESCO, pentru Monica Săvulescu Voudouri, Vangelis Doukoutselis și Flavius Neagu.

Un Studio atât de entuziast nu se oprește nici chiar când este multipremiat. Producția sa din 2019, care va avea premiera oficială pe 23 aprilie, la orele 21.00 (Marele Will sigur le va trimite actorilor un gând bun), va fi „Titanic Vals”, adaptare liberă după Tudor Mușatescu, în regia aceleiași Monica Săvulescu Voudouri. Jucat la Teatrul Elyze, spectacolul este un proiect ICR. Distribuția va fi compusă din Vangelis Doukoutselis, Mariana Ioniță, Zoi Bartziota, Alina Bartha, Marcela Tănase, Costas Polinakis, Ioannis Makroupoulos și copiii Constantin și Gabriela Pleșea. Scenografia este semnată de Costas Polinakis, iar imaginile filmate de Ioannis Makroupoulos.

Așa cum este obiceiul Studioului de Teatru Profesionist din Diaspora, se vor juca zece spectacole în limba română și zece spectacole în limba greacă. Artiștii garantează publicului că va asista la o savuroasă comedie din dramaturgia românească. (C.R.)