Martor, revista de antropologie a MŢR

 

„Una din caracteristicile remarcabile ale ţărănimii este rezistenţa ei la necroloage“ scrie Frank Uekoetter, profesor la Universitatea din Birmingham, în postfaţa revistei Martor 19/2014, a cărei lansare a avut loc vineri, 30 ianuarie, 18.30, la Librăria Bastilia.

Sub titlul At the Margins of History. The Agrarian Question in Southeast Europe, numărul 19/2014 al revistei de antropologie Martor are amploarea unui volum colectiv, menit să umple golul ştiinţific în ce priveşte problema agrară în Europa de Sud-Est. În România, ţară cu o importantă populaţie rurală, nu a existat după 1989 o dezbatere pe acest subiect în mediul academic autohton, cu atât mai puţin o colecţie de lucrări care să analizeze subiectul comparativ cu ţările vecine cu care România îşi împărtăşeşte istoria.

Ceea ce părea un subiect de istorie socială – chestiunea agrară – a reapărut în discursul public şi în cel politic după restituirea pământurilor şi pădurilor după 1989. Articolele cuprinse în acest număr se referă comparativ la România, Grecia, Serbia, Bulgaria, Albania, Ungaria şi Republica Moldova.