Festivalul „Shakespeare“

Richard al III-lea vine de pe alte meridiane

Din îndeprtatul Beijing va sosi spectacolul Richard al III-lea de la Teatrul Naţional din China, în regia lui Wang Xiaoying. Montarea, în care personajul principal (Zhang Dongyu) şi-a pierdut diformitatea fizic, se foloseşte de intertextualitate, colând partiturile celor trei vrjitoare din Macbeth, dar şi elemente tradiţionale de teatru şi oper chinezeşti. Acelaşi text va fi prezentat exact în aceeaşi zi (25 aprilie) într-o producţie AM Production în colaborare cu National Arts Festival şi Market Theatre din Africa de Sud, în regia lui Fred Abrahamse.

Nume mari, companii de răsunet

Printre marile surprize pe care ni le pregteşte Festivalul „Shakespeare“ se numrşi spectacolul de închidere al crui text, prin tradiţie, nu îi aparţine bardului: Ce pcat c-i târfde John Ford, o producţie Cheek by Jowl, în regia renumitului regizor britanic Declan Donnellan. „O oper-balet frenetic, unde amanţii blestemaţi flirteaz cu apocalipsa“ (Les Echos), un spectacol „tragic, violent, scandalos care trebuie neaprat vzut“ (Le Figaro).
Fondator, alturi de partenerul su Nick Ormerod, al renumitei companii britanice Cheek by Jowl, ale crei spectacolele au putut fi vzute pe şase continente, în peste patruzeci de ţări, Declan Donnellan a devenit în 1989 Director Asociat al Royal National Theatre din Londra montând şi la Royal Shakespeare Company, dar şi pe multe alte mari scene ale lumii.

Dac-i Shakespeare, e Purcrete

Din programul festivalului nu putea lipsi un spectacol regizat de Silviu Purcrete. Anul acesta întâlnirea cu regizorul se va face prin Cum v place de la Teatrul Naţional Budapesta, montare la care a lucrat alturi de Vasile Şirli (muzica), Dragoş Buhagiar (costume) şi Helmut Stürmer (scenografie). Regizorul investigheaz o lume a iluziei, a jocurilor şi a teatrului, raportându-se, prin alegerea distribuţiei, prin filosoful Jacques jucat de o actriţşi prin întregul mod de a construi personajele, la atât de prezenta teorie a genurilor din lumea contemporan.