Stagiunea de toamnă la TNB

Prima premieră a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București în stagiunea 2019-2020 a fost cu piesa „Neguțătorul din Veneția, după William Shakespeare, regia Alexander Morfov. Cu alte trei montări la TNB („Vizita bătrânei doamne”, „Furtuna” și „No Man’s Land”), regizorul bulgar a revenit la București pentru a monta o comedie dificilă, dat fiind caracterul discriminatoriu al textului, citit în grila contemporaneității. Ion Caramitru și-a asumat rolul lui Shylock, iar din distribuție fac parte Ada Galeș, Richard Bovnoczki, Alexandru Potocean. Decorurile sunt semnate de Gabi Albu, costumele de Liliana Cenean, coregrafia de Inga Krasovska, iar luminile de scenă de Chris Jaeger.

Scrisă la finalul secolului al XVI-lea, „Neguțătorul din Veneția” este și astăzi o piesă extrem de actuală, despre bani, lăcomie, dragoste și tensiuni inter-rasiale, despre discriminare și răzbunare. Shakespeare rămâne „contemporanul nostru”, cum a spus-o cu peste patru decenii în urmă Jan Kott – se menționează în comunicatul premierei.

O altă premieră importantă a stagiunii este „Trei surori” de A.P. Cehov, în regia lui Radu Afrim. Repetițiile au început în septembrie, iar premiera este programată pentru sfârșitul acestui an, în luna decembrie.

Spectacolele preluate din stagiunile precedente și programate în actuala stagiune sunt: „Regele moare”, „Toți fiii mei”, „Dineu cu proști”,  „Idolul și Ion Anapoda”, „Omul care a văzut moartea”, „Micul infern”, „Umbre”, „Cursa de șoareci”, „Orchestra Titanic”, „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, „Butoiul cu pulbere”, „Tectonica sentimentelor”, precum și recentele premiere : „Noii infractori”,”Preșul”, „Class”, „50 de secunde”. Pe lângă acestea, TNB va găzdui și spectacole ale teatrelor de provincie, scenele Teatrului Național fiind principalele locații ale reprezentațiilor programate în Festivalul Național de Teatru – FNT. De asemenea, piese ale TNB au fost invitate pentru reprezentații în țară. În luna septembrie, spectacolul bazat pe piesa „50 de secunde” de Daniel Oltean („Cea mai bună piesă românească a anului 2017” la Gala Premiilor UNITER) a fost invitat să  participe la Festivalul ”Zile și Nopți de Teatru la Brăila”. O altă premieră recentă, producție a stagiunii trecute, montarea piesei „Noii infractori” de Edna Mazia, a fost invitată pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău, cu ocazia  Reuniunii Teatrelor Naționale Românești.

Teatrul Național „I.L. Caragiale” continuă și proiectele educative și cultural-educative din stagiunile precedente. Teatrul Național pentru Copii „Abracadabra”, realizat în coproducție de Fundația Abracadabra și TNB, a început cea de-a 19-a stagiune în care cei mai mici dintre spectatorii teatrului vor continua Jocul de-a Teatrul sub îndrumarea lui Marian Râlea și a echipei sale. Pe de altă parte, Conferințele TNB vor avea, din această toamnă, un format nou, fiind organizate în luna octombrie, în parteneriat cu „Dilema Veche”, în noiembrie, cu „România literară” și în decembrie, cu „Revista 22”.

(foto: Britchi Mirela, wikimedia)