Sari la conținut

Romante cu Elena Cernei

Autor: COSTIN POPA
Apărut în nr. 258
2010-01-28


Romanta… crossover-ul românesc, spre care s-au indreptat toti renumitii nostri artisti de opera! Lumea dorului, a acelui intraductibil cuvânt pe care nici soledad-ul spaniol nu-l poate patrunde in strafunduri! Un univers sufletesc pe care multi interpreti lirici l-au cântat, dar numai spiritele plenare l-au putut talmaci adânc, pornind de la esentele lui, simtite rascolitor.

Elena Cernei, marea si regretata mezzosoprana, care a cucerit cu vocea-i inconfundabila teatrele lirice ale lumii, de la Scala din Milano la Metropolitanul newyorkez, a fost unul dintre acestea. Adâncimile de traire si expresie cu care si-a construit rolurile au fost si aici supremele virtuti cu care a intrat in explorarea, in primul rând, a textelor, a poeziilor scrise de Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Minulescu, Otilia Cazimir… la care si-a adaugat propria-i semnatura. A urmat apoi, mirific, imbracarea slovelor cu glasu-i tulburator, in culori de viola si violoncel (nu este pentru prima data când folosesc asocierea), cu sunete grave imbatatoare. Impecabila linie vocala, fara fisura, duce aleanul in limpezime, doinit, ca un lamento. Este o lectura culta, care ridica populara romanta pe culmi nemaiintâlnite de maiestrie.
Notatiile mi-au fost inspirate de aparitia unui nou CD la Casa de Discuri Electrecord, cu inregistrari realizate in 1973, in acompaniamentul unei formatii instrumentale condusa de Jean Lucaci, el insusi autor al piesei A doua primavara, inspirat de versurile artistei. Compozitii de Margareta Xenopol, Dumitrache Florescu, George Cavadia, Ion Vasilescu, Ioan R. Nicola, Alexandru Leon, Grigore Ventura, Vasile Popovici reunesc intr-un manunchi titluri precum De vrei sa mori, Romanta toamnei, Romanta inimii, Steluta, Dor de razbunare, In micul orasel, Si daca ramuri bat in geam, Sa treci prin lume fara dor, Doi ochi eu am iubit, Când amintirile…, mici momente muzicale aduse de Elena Cernei la rang de bijuterie.
Booklet-ul discului, semnat in integralitate de Stephan Poen, doctor in medicina si muzica, sotul artistei, contine – in afara de prezentare si fotografii inedite – un emotionant eseu, Stea dulce si iubita a sufletului meu, marturie de comuniune in eternitate, cu „fior de  suprema incântare“.

Un comentariu la „Romante cu Elena Cernei”

Comentariile sunt închise.