Sari la conținut

In memoriam Augustin Buzura

„A scrie înseamnă a salva de la moarte câteva dintre infinitele fețe ale lumii în care trăim, a lăsa celor ce vin documente în speranța că vor dezlega ei o parte, cât de neînsemnată, din tainele a ceea ce numim viață…”

Augustin Buzura, 22 septembrie 1938 – 10 iulie 2017

Au trecut trei ani de când Augustin Buzura n-a mai fost prezent la ședințe de redacție, la reuniuni ale Academiei, la evenimente internaționale; de când n-a mai vizitat Maramureșul copilăriei, Clujul maturității sau Bucureștiul senectuții. În prezent, sunt școli și amfiteatre care îi poartă numele, fundații culturale, premii de excelență. Fiecare dintre acestea duce mai departe, prin educație și cultură, principiile care au stat la baza întregii sale opere – de romancier, de jurnalist, de creator de instituții, de om implicat activ în viața cetății. Valorile pe care el le-a cultivat – integritatea, responsabilitatea, omenia – vor fi mult timp prezente, nu doar în acțiunile celor care și-au asumat să îi continue opera. Ele vor fi continuate de toți cei care vor să schimbe societatea în spiritul moderației, al corectitudinii și echilibrului.

Dacă scriitorul și personalitatea culturală Augustin Buzura și-au asigurat, fiecare, nemurirea, toți cei care l-au cunoscut pe omul Augustin Buzura rămân cu regretul de a nu-l mai putea avea aproape. Putem doar să ni-l amintim cu toții pentru modestia, calmul, prietenia pe care le transmitea, pentru zâmbetul lui cald, pentru expresiile lui percutante și pentru cele o mie de motive personale ale fiecăruia dintre cei care i-au fost apropiați.

[extrase din volumul Augustin Buzura – Întâlniri antume și postume, apărut la Editura ICR în 2017, la câteva luni de la dispariția scriitorului]

Fotografie de Mihai Adrian Buzura

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.