Sari la conținut

Timișoara, Capitală Culturală Europeană – selecții din programe

Cu întârzierea datorată pandemiei, Timișoara este în acest an capitală culturală europeană. Unele programe legate de acest eveniment au început de anul trecut. Lansarea oficială a fost în februarie 2023. Prima parte a anului a dus mari evenimente și a constituit debutul pentru majoritatea programelor înscrise în calendar. În perioada rămasă, lunile cele mai intense sunt iulie și septembrie. Un ghid selectiv al programelor din vară și toamnă include mai multe festivaluri importante, unele evenimente punctuale, dar și acțiuni care implică în mod direct publicul – locuitorii din Timiș și vizitatorii orașului.

Mai-decembrie. La Pas în cartiere

Include: Timișoara sărbătorește Ziua Comerțului Internațional; degustări de produse locale; eveniment de conștientizare a risipei de alimente; dreptul la eveniment de sensibilizare cu privire la produsele alimentare.

Ianuarie-august. Femei dunărene

Spectacol teatral site-specific privind multiculturalitatea zonei Dunării, în colaborare cu Donauschwäbisches Zentralmuseum (Ulm, Germania)
Producții și evenimente conexe în cadrul programului Regizori europeni.

Aprilie-decembrie. Cultură și comunitate

Acest proiect include o serie de dezbateri, conferințe, evenimente artistice pe teme precum arta stradală și regenerarea urbană, design thinking etc. Evenimentele se vor desfășura în spații neconvenționale, inclusiv evenimente pop-up în zonele rurale, benefice pentru turismul cultural regional.

Iunie-septembrie. Teatrul oprimaților

Teatru forum precedat de ateliere cu localnici tineri. Instruirea tinerilor artiști cu privire la animarea culturală în comunitățile rome.

Iulie. Festivalul Impuls

Un festival de artele spectacolului de amploare, pentru amatori și pentru profesioniști deopotrivă, care va ghida localnicii și turiștii într-un periplu artistic al chipului nevăzut al Timișoarei. Concerte, dans contemporan, spectacole de circ și teatru, ateliere și mâncare de stradă vor ocupa Piața Traian pentru a aduce un omagiu bogăției sale culturale și istorice și pentru a atrage atenția asupra energiei și potențialului efervescent al locuitorilor săi.

Iulie-septembrie. Tactici temporare

O scenă nomadă, mobilă pentru proiecte transmedia care folosesc tehnologia ca instrument provocator pentru captarea unui public care consumă prea puțin sau chiar deloc artă și cultură contemporană, direcționată către periferia orașului pentru a experimenta noi modalități de interacțiune socială și culturală.

Septembrie-decembrie. Festivalul European de Teatru Eurothalia #9

Teatre, colective și interpreți invitați din întreaga Europă. Producții și evenimente conexe în cadrul programului Regizori europeni. Producerea unui spectacol de teatru pe tema migrației, bazat pe un text scris de autoarea Anja Hilling, Germania, și autoarea Elise Wilk, România, în colaborare cu Teatrul Altenburg (Gera, Germania).

Septembrie. Festivalul La Pas

Festival de gastronomie artizanală

Septembrie. Lumină peste granițe

Programul Lumină peste granițe va culmina cu un festival de două săptămâni în septembrie, în diferite locații de-a lungul râului Bega. Acesta va include producții teatrale multilingve, proiecții de film, concerte de diferite genuri muzicale și instalații de artă. Festivalul va însufleți și va permite explorarea diferitelor spații urbane uitate de-a lungul Begăi.

Septembrie. SABOTAGE Festival – Music Arena

Două scene muzicale (Dub Arena – dub & reggae, Electronic Arena – techno, electro, experimental și live); Technology Arena – artă new media, expoziții, film documentar, video mapping, instalații de artă și lumini; Knowledge Arena – discuții, conferințe, workshop-uri și prezentări.

Septembrie-noiembrie. Performing 89

Expoziție și cercetare care discută în context istoric despre implicarea publică a artistului la începutul anilor 1990. Acesta inițiază o reconstrucție care discută despre demersurile artiștilor români de la începutul anilor 1990, ale colectivelor artistice sau inițiative solitare ca soluții pentru startul unei acțiuni pe un teren neexplorat.

Septembrie-noiembrie. Festivalul IN : V Z B L 

Festivalul va avea loc în perioada septembrie–noiembrie la Teatrul Basca, precum și în diverse spații publice din cartierul Fabric. Festivalul cuprinde evenimente și activități culturale comunitare care implică activ publicul în zona Traian/Fabric: concerte, ateliere de creație pentru copii și vârstnici, rezidențe pentru artiști (internaționali și locali), spectacole de teatru invitate, spectacol de teatru forum, dezbateri despre teatru politic, proiecție de documentare. Festivalul IN : V Z B L oferă atât publicului larg, cât și persoanelor din grupurile defavorizate din zona Traian/Fabric, o gamă diversă de activități și evenimente culturale care promovează cultura și educația prin cultură, dialogul, înțelegerea, diversitatea, multiculturalismul, respectul și solidaritatea.

Septembrie-noiembrie. Art Encounters

 Acest eveniment internațional are loc la Timișoara din 2015.
În 2023, Bienala Art Encounters va continua să contribuie la crearea de noi trasee culturale care să includă periferia Timișoarei, precum și spații publice, unde intervențiile sunt menite să atragă atenția asupra necesității de a reabilita respectivele spații sau de a le înapoia comunității. Bienala Art Encounters 2023 va avea un puternic impact național și internațional, urmărind extinderea programului său de mediere și prezența sa în spațiul public. Această ediție a bienalei se va concentra asupra cunoașterii colective, a structurilor de sprijin și de construire a comunităților, ca parte a conceptului său pentru cea dea 5-a ediție, care va fi, de asemenea, o oportunitate de a regândi modelul bienalei.
Programul Encounters va fi marcat de alte două momente importante la Muzeul de Artă. Expoziția Brâncuși, curatoriată de Doïna Lemny, Surse românești și perspective universale va prezenta teme esențiale pe care artistul le-a dezvoltat de-a lungul deceniilor, în sculptură, dar și în fotografie și desen. O parte dintre cele mai emblematice creații ale sale din colecțiile Centre Pompidou, Muzeul de Artă Tate și din alte colecții internaționale și naționale importante vor fi expuse pentru prima dată în țara sa de origine. Retrospectiva Victor Brauner (1903–1966) va fi cea mai importantă retrospectivă dedicată suprarealistului de origine română în țara sa natală, precum și în această parte a Europei. Lucrări care nu au fost niciodată prezentate în România, din colecțiile Centrului Pompidou, precum și din alte colecții private franceze, se vor reuni cu picturi și desene deținute de muzee românești și colecționari privați. Stagiunea de toamnă a programului va fi marcată de un program de trei expoziții de sculptură la Muzeul Banatului, organizate de Fundația Triade.

Octombrie. Sit+Read Festival

Târg de publicații, expoziție, workshop-uri, conferințe.

Octombrie. Festivalul Intrada

În luna octombrie, Festivalul Intrada va cuprinde din nou masterclass-uri și concerte cu tineri participanți care vor interpreta alături de Romanian Chamber Orchestra condusă de dirijorul Cristian Măcelaru.

Octombrie-noiembrie. Summit de Muzică Clasică

La sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie 2023, va fi găzduită de Filarmonica „Banatul” cea de-a doua ediție a Summit-ului de Muzică Clasică. În cadrul acestei ediții, numărul participanților va crește la peste 150 de muzicieni și profesioniști din domeniul muzicii clasice. Din nou, întâlnirea de 4 zile va fi o ocazie pentru schimburi culturale și va încuraja schimbul de cunoștințe între participanții din diferite țări. Această conferință și expoziție va plasa Timișoara pe harta orașelor relevante pentru profesioniștii din sector.

Clip de prezentare Timișoara Capitală Culturală Europeană

Programe care se desfășoară pe toată durata anului 2023

Centrele Lumină din cartier

În 2023, toate Centrele de Lumină din cartier vor fi activate printr-un program de evenimente, ateliere, concerte, spectacole de teatru (Teatrul Auăleu, Compania 9), proiecții ale filmelor create în cadrul programului, sesiuni educaționale și proiecte selectate de comunitate. Programul include o conferință dedicată comunităților locale din diferite cartiere din Europa ca vectori ai transformării și regenerării urbane. O serie de intervenții în spațiul public vor fi co-create împreună cu comunitatea locală, care va găzdui, de asemenea, ateliere de artă și educație creativă (Bajko Attila, Tajo). Sub titlul Timișoara, harta secretă. Oameni și locuri, va fi realizată o serie de filme documentare în 24 de episoade, cu povești mai puțin cunoscute ale orașului (program transversal comun pentru stațiile Îndrăznește! și Reflecții).

Vocile orașului. Atelier de identitate

Pentru că identitatea Timișoarei constă în diversitate, în 2023, Atelierul de identitate va fi definit ca Atelierul de diversitate. Acesta este format din 12 evenimente (teatru, dans, spectacole, concerte etc.) care se vor desfășura în Parcul Civic/Sala 2 sau în alte locații. O dată pe lună, Atelierul de diversitate va folosi aceste evenimente pentru a aduce în prim-plan un aspect diferit al diversității: etnie, comunități, vârste, genuri, stiluri arhitecturale, muzică, istorie și povești ale orașului.

Dans contemporan

Sesiuni ale comunității de dans contemporan: școala de dans contemporan Frames & Shapes; Ateliere de wellbeing prin dans; Dance Meets Sports: trecerea de la antrenamentul atletic la mișcarea creativă și dans; ateliere de dans între generații; atelier de dans pentru persoanele cu dizabilități, condus de Catrinel Catană (DANS.ABIL); ateliere în aer liber pentru copiii din familii vulnerabile sau case de plasament, în parteneriat cu Școala de Circ Timișoara.
Spectacole: 3-4 producții locale Unfold Motion, 2 coproducții naționale, 4 spectacole internaționale invitate

Edutainment

Tururi educaționale, tururi ghidate ale reperelor, susținute de istorici, arhitecți, muzeografi, fie în persoană, fie prin realitate virtuală, combinând învățarea și divertismentul pentru vizitatori.

Caravana digitală ROD

Studio mobil pentru producție audio-video, streaming, podcast, print etc.) dedicată grupurilor și comunităților marginalizate, pentru generarea de conținut cultural original, local, pentru proiecții și intervenții în 2023

Alte Capitale Europene ale Culturii

Din ianuarie și pe tot parcursul anului au loc prezentări despre producțiile și rezultatele CeaC-urilor din trecut. Interviurile și lucrările comunitare vor fi realizate de LOCOP – Platforma Operatorilor Locali în colaborare cu artiști locali.

Evenimente punctuale

S-a deschis vânzarea de bilete la spectacolul cu John Malkovich din iulie, la Timișoara

Printre cele mai importante evenimente din cadrul programelor Capitala Culturală, spectacolul „Comedia infernală” va aduce pe scena TNTm unul dintre cei mai importanți și mai notorii actori ai cinematografiei mondiale. Teatrul Național din Timișoara anunță punerea în vânzare a biletelor pentru spectacolul THE INFERNAL COMEDY de Michael Sturminger, avându-l ca protagonist pe celebrul actor american…

Continue Reading

Premieră aTMosfera la Teatrul „Mihai Eminescu” din Timișoara

Premieră: duminică, 18 decembrie, de la ora 19, în Sala 2 a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara Spectacolul trilingv duce mai departe experiența începută în luna octombrie cu proiectul „Banat in Europe”, proiect care propune o călătorie teatrală în ceea ce înseamnă astăzi regiunea Banatului, în universalitatea sa metaforică și de concept cultural. Atunci,…

Continue Reading

sursa selecției: Blogul La pas prin oraș

video: Deschiderea oficială și prezentarea programelor TM2023, o producție TVR Timișoara