Scurt istoric al Festivalului BABEL

Festivalul BABEL a reuşit în doar trei ani de existenţă (între 2007 şi 2009) să devină unul din cele mai puternice festivaluri de arte performative din Estul Europei. Am avut ca invitaţi unele din cele mai importante grupuri teatrale Europa, Compania Volksbühne din Berlin, Teatrul Changpa din Coreea de Sud, Teatrul KAZE din Tokyo, Teatrul Naţional din Erevan, Teatrul „Oskaras Korsunovas“ din Lituania şi mulţi alţii. Anul acesta, reacţia publicului târgoviştean şi a criticii de specialitate la anunţul relansării festivalului nostru a fost pozitivă în cel mai înalt grad, iar colectivul Teatrului „Tony Bulandra“ a observat cu mirare că fundaţiile stabilite de prima încarnare a festivalului BABEL au rămas neatinse şi inatacabile. Reţeaua noastră de relaţii internaţionale nu doar s-a păstrat, dar a crescut substanţial, iar numărul de artişti internaţionali de mare prestigiu interesaţi în participarea la festivalul nostru s-a dovedit atât de mare încât am început deja organizarea ediţiei din 2015. BABEL a fost conceput de la bun început ca un festival de talie europeană, iar autorităţile în domeniul cultural din Europa şi din lume au recunoscut acest fapt imediat şi continuă să reacţioneze în consecinţă.

Tema şi condiţiile festivalului BABEL în 2014

Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului BABEL este la a patra ediţie, reluându-şi activitatea după un hiatus de cinci ani. Festivalul se va desfăşura între 16 şi 21 iunie, în următoarele locaţii: sălile Teatrului „Tony Bulandra“, sala teatrului de păpuşi „Mihai Popescu“, sala „Matei Voievod“, precum ºi în numeroase alte spaţii în aer liber în întreg municipiul Târgovişte. Tema din acest an a festivalului este „Vorbire“. Am reunit artişti vorbitori ai unor limbi neobişnuite, fie datorită distanţei geografice faţă de România (limba persană), fie din pricina rarităţii în sine (limba poporului Saami, limba Mapadungu etc.), în încercarea de a crea primul festival dedicat unor minorităţi lingvistice, atât ca limbaj uzual, cât şi în sensul limbajului artistic.
În acest context, avem invitaţi din douăzeci de ţări: Chile, Brazilia, Franţa, Catalonia, Ţara Bascilor, Spania, Suedia, Olanda, Germania, Italia, Ucraina, Ungaria, Kosovo, Bulgaria, Rusia, Israel, Turcia, Iran, India, Marea Britanie, cărora li se alătură desigur şi România. Este vorba de trupe de teatru, grupuri de teatru de păpuşi, dans tradiţional, dans contemporan şi balet, artă plastică şi sculptură sonoră, muzică şi chiar teatru de stradă. La toate acestea se va adăuga şi o serie de workshop-uri şi discuţii libere susţinute de personalităţi ca Irina Margareta Nistor şi Ioana Crăciunescu, cu aportul unora dintre invitaţii noştri de seamă.
Timp de cinci zile, festivalul BABEL intenţionează să transforme municipiul Târgovişte într-unul dintre cele mai cosmopolite şi mai vibrante oraşe din România.