Sari la conținut

Smartphone-urile Molotov

Autor: CATALIN STURZA
Apărut în nr. 456
2014-02-13

Revolta din Ucraina este filmata cu smartphone-uri si transmisa in direct pe Internet. Posturile de televiziune on-line s-au inmultit de la inceputul protestelor, ne informeaza agentia Mediafax, iar toate ofera programe in direct, sustinute de prezentatori purtând casti cu microfon, care transmit din studiouri improvizate.

Toate aceste posturi de televiziune transmit in special imagini de la manifestatii, cum a procedat si postul de opozitie Kanal 5 in 2004, primul post care a transmis imagini de la „revolutia portocalie“, in urma careia au ajuns la putere prooccidentalii.

Difuzarea imaginilor pe internet a reprezentat un avantaj important pentru miscarea de protest, care a devenit astfel cunoscuta in afara tarii si, in acelasi timp, a contribuit la raspândirea informatiilor privind evolutiile de la Kiev in interiorul Ucrainei.
Pe de alta parte, Internetul si retelele sociale au fost foosite in egala masura pentru transmiterea de informatii false. De exemplu, in ultimele luni a circulat, pe Internet, o fotografie cu un barbat care era prezentat drept membru al fortelor ruse de elita, care ar fi deschis focul asupra manifestantilor in timpul ciocnirilor sângeroase de la Kiev. Fotografia a fost raspândita pe retelele sociale, insa incidentul nu a fost confirmat de nimeni.
Cum stim, de fapt, daca o informatie este sau nu e falsa? Nu avem de unde sa stim! Pe masura ce tensiunea creste, ramâne adevarat doar ceea ce alegem sa credem ca este adevarat. Nici un argument, nici o dezmintire nu ne va convinge de adevarul „partii adverse“, când tot ceea ce conteaza e ca aceasta parte (fie ca se numeste prooccidentala sau rusofila) sa fie anihilata. La rece va judeca doar istoria – insa cine are câteva decenii pentru a-si permite luxul de a sta si de a judeca?