Sari la conținut
Autor: CATALIN STURZA
Apărut în nr. 275

Si zgomotos, si plicticos: bestiarul forumurilor

    V-ati întâlnit, cu siguranta, în subsolurile ziarelor, ale unor forumuri si bloguri cu tot felul de indivizi prea putin simpatici: arogantul atoatestiutor; gica-contra ce-si face o misiune din a ataca, josnic, pe oricine; paranoicul ce vede peste tot teorii ale conspiratiei. JR Raphael împarte, în revista „PC World“, forumistii enervanti în 12 categorii, într-un articol intitulat: „E nevoie de un idiot al satului: ticalosii de pe forumurile on-line“.
    Unul dintre cei mai enervanti forumisti de cursa lunga este self-promoterul. El nu pierde nici un prilej pentru a arunca link-urile catre blogul propriu, în mijlocul unor discutii care nu au de obicei nici o legatura cu respectivele link-uri. Uneori self-promoterul face un efort pentru a-si camufla intentiile: ia uitati ce am scris la rândul meu despre acest subiect! Însa, în cele mai multe rânduri, el arunca link-ul fara sa-si mai bata capul pentru a gasi pretexte plauzibile.
    Ruda apropiata a self-promoterului, predicatorul încearca sa devieze orice discutie catre subiectele sale favorite – legate de morala, religie sau de convingerile sale politice. JR Raphael da exemplul unei postari a unui blogger ce comenta trecerea unui meteorit pe lânga Terra; comentariile din subsol s-au sfârsit printr-o predica de trei pagini despre dovezile istorice conform carora Iisus ar fi sau nu Dumnezeu.
    Domnul autoritate e cel care îsi începe orice comentariu expunându-si CV-ul sau spectaculos, ce-l recomanda ca autoritate suprema într-un anumit domeniu. Pentru a da si mai multa greutate spuselor sale, el arunca gramezi de citate din autori celebri. Competentele din CV si citatele din autoritati incontestabile tin, astfel, locul unor argumente pe care e incapabil sa le sustina prin gândirea proprie.
    Gica-contra de pe forumuri îsi face o misiune din a transforma orice disputa inteligenta într-o confruntare josnica, în care arunca insulte si atacuri la persoana. De cele mai multe ori agresivitatea e dublata de lipsa de imaginatie în alegerea insultelor, ceea ce demonstreaza ca „pe Internet nu e deloc dificil sa fii concomitent si zgomotos, si plicticos“.
    Arogantul atoatestiutor e cel care se leaga de fiecare greseala, oricât de mica, pentru a-si demonstra superioritatea intelectula. El scaneaza, neobosit, atât postarile ziaristilor sau ale bloggerilor, cât si pe cele ale celorlalti comentatori pentru a cauta greseli de continut, de gramatica, de tipar. Imediat ce gaseste o astfel de greseala îl scanctioneaza dur pe contravenient, zdrobindu-l cu greutatea propriei culturi generale infailibile.
    În sfârsit, adeptul teoriilor conspirative depisteaza conspiratii în tot ceea ce citeste si n-are nici o jena în a-si face publice suspiciunile fantasmagorice. El crede ca e supravegheat în permanenta de guvern sau de un grup ocult si vede conspiratii în orice: un articol despre noul iPhone, de exemplu, îi va servi ca pretext pentru a dezvalui modul în care compania Apple foloseste radiatiile Q pentru a-i citi undele cerebrale. Orice observatie critica primita din partea unui alt forumist va fi, de asemenea, manifestarea unui plan ocult, ticluit de o vointa din umbra.