Sari la conținut

La moartea lui Ray Bradbury. Autodidactul care a adus Science Fiction-ul \n mainstream

Autor: CATALIN STURZA
Apărut în nr. 380
2012-06-28

„Ray Bradbury, care a murit la vârsta de 91 de ani, a fost, din cauza celui mai cunoscut roman al sau, Fahrenheit 451, descris cu obstinatie drept un autor de science fiction“, scrie cotidianul „The Telegraph“ la moartea scriitorului, la inceputul lunii iunie a acestui an. „De fapt, opera sa a fost, in cea mai mare parte, una de fantezie, care combina goticul si pastoralul intr-o descriere aproape mitica a copilariei, inocentei, coruptiei si, mai presus de orice, a Americii oraselelor de provincie“.
„Daca putem spune ceva despre Bradbury, e ca el privea cu suspiciune viitorul, si se raporta, cu nostalgie, la trecut“, noteaza „The Telegraph“. In Fahrenheit 451, roman publicat in anul 1953, si in câteva povestiri scurte, Bradbury si-a imaginat niste „dopuri de urechi“ radiotelefonice, anticipând castile prin Bluetooth, instrumente zgomotoase, care te izolau de lume si aveau un efect dezastruos asupra vietii sociale. Aparitia tehnologiilor pe care le-a anticipat nu i-a schimbat, cu nimic, parerile: in 2009 a descris Internetul ca fiind, in mare parte, o „pierdere de vreme“. A continuat sa scrie la masina, fara sa treaca la calculator. Si, un fapt cu totul remarcabil, a reusit sa-si petreaca cea mai mare parte a vietii in Los Angeles fara sa invete, vreodata, sa conduca.
„In opinia multora, dl Bradbury a fost scriitorul careia i se poate atribui, in mare parte, meritul de a fi adus science fiction-ul modern in curentul literar mainstream“, scrie cotidianul „New York Times“. Numele lui poate figura in vârful listei celor mai mari scriitori de SF ai secolului XX, lânga cele ale lui Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Robert A. Heinlein si al scriitorului polonez Stanislaw Lem. Cartile lui apar, inca, in manualele scolare, unde multi cititori le-au descoperit acum o jumatate de secol.
Mai multe de opt milioane de exemplare din cartile lui Ray Bradbury s-au vândut, in toata lumea. Printre ele se numara colectiile de povestiri „Cronicile martiene“, „Omul ilustrat“ si romanul „Fahrenheit 451“ .  Cariera sa de scriitor se intinde pe mai bine de 70 de ani, pâna in ultima saptamâna de viata.
„Unul dintre autorii cei mai cititi ai generatiei sale, Bradbury a publicat o serie de carti la inceputul anilor ’50 care au surprins temerile politice ale unei intregi generatii si care au alimentat interesul pentru literatura de anticipatie“, scrie si „The Guardian“. Romanul sau cel mai cunoscut, Fahrenheit 451, al carui titlu, vom afla pe parcurs, trimite la  temperatura la care cartile sunt mistuite de flacari, imagineaza o epoca de aur a razboiului si a ignorantei, in care pompierii ard cartile, in loc sa stinga incendiile. Inca de la aparitia sa, in 1953, cartea a reprezentat un obiect de studiu pentru liceeni, la orele de limba engleza.
„Ray Bradbury, care nu a urmat niciodata o facultate si care si-a desavârsit singur educatia, la biblioteca, avea ceva ce multi dintre scriitorii sofisticati, cu diplome postuniversitare, din ziua de astazi nu au deloc: pasiune, vitalitate, atentie pentru viata emotionala“, scrie si „The Paris Review“. Si, poate, lucrul cel mai demn de admiratie e acela ca a descoperit o cale de a-si pastra imaginatia dincolo de granitele copilariei, când cei mai multi dintre noi renuntã, adesea, la ea.