Sari la conținut
Autor: Mihai Iovanel
Apărut în nr. 387
2012-08-30

Despre culori

    Cel mai recent scandal rasist din lumea literara se leaga de un roman SF publicat de Victoria Foyt sub titlul „Revealing Eden: Save the Pearls“. În mare, e vorba de o lume distopica în care majoritatea populatiei, datorita radiatiilor solare, are pielea neagra – cu exceptia unei minoritati care si-a pastrat pigmentul deschis, disimulându-l însa prin machiaj. Pe scurt, romanul se bazeaza pe dialectica dintre „Coals“ (Taciunii) si „Pearls“ (Perlele).
    Daravela a fost amorsata de publicarea în prestigioasa publicatie „Weird Tales“ a unui fragment din carte. Mai mult, la izbucnirea protestelor celor care vedeau în carte o mostra de „white supremacist fantasy“ („fantasme ale suprematiei albilor“), revista a publicat un editorial care ia apararea cartii în fata acuzatiei de rasism. Ceea ce n-a facut decât sa puna taciuni pe foc. Editorii de la „Weird Tales“ au revenit scotând editorialul de pe site si cerându-si scuze (desi recunosc ca n-au citit cartea, ci doar au vazut trailerul de pe Youtube) pentru ca publicatia a fost asociata cu o carte ce vehiculeaza astfel de simboluri într-o varianta „ridicola si jignitoare“. Romanul Victoriei Foyt, continua scuzele prezentate de „Weird Tales“, „pare lucrarea cuiva care nu întelege puterea lucrurilor cu care se joaca“.
    Daca Maria Banus ar învia astazi ar trai socul de a vedea cum „America pumnului si a linsajului, (…) patroana crimelor si a orgiilor, (….) vrajitoarea ce mâna sabatul dracesc al miliardelor“ (pe care o condamnase în poemul „Tie-ti vorbesc, America“) s-a transformat macar în sensul ca a scos linsajul din ecuatie.
    Dar problema culorilor e în continuare nevralgica în SF si fantasy. Sa ai personaje cu pigmentul negru este ca si cum ai pocni din bici pe plantatie; pielea alba este fascista; culoarea rosie dezgroapa tragedia amerindienilor; iar galbenul înfurie populatia asiatica. Ce culori ramân? Albastrul (deja folosit de James Cameron în „Avatar“), violetul, verdele, maroul si cacaniul; plus griul, care da bine pe fantome.
    România ar face bine sa se miste si ea în ritmul mondial care a facut ca, de pilda, romanul „Ten Little Niggers“ („Zece negri mititei“) al Agathei Christie sa fie publicat în Statele Unite sub titlul „Ten Little Indians“ („Zece indieni mititei“). Anticipând ziua în care chinezii vor coloniza România, volumul „Scântei galbene“ al lui Bacovia ar trebui sa capete înca de acum un alt titlu.  Votez pentru „Scântei incolore“.