Sari la conținut

Bookfest 2014

Autor: MIHAI IOVĂNEL
Apărut în nr. 471

De când s-a mutat de la Teatrul Naţional, cu vreo zece ani în urmă, târgul de carte din vară Bookfest a devenit un fel de rudă săracă a târgului din toamnă Gaudeamus. Cu un aspect impecabil provincial, provocat sau amplificat de plasarea în pavilioanele laterale ale Romexpo, vizitarea anuală a Bookfest-ului provoacă un sentiment plictisitor de déjà vu – atât în sine, cât şi în ambalajul mediatic (cât a mai rămas din el).
De fapt, aş putea să-mi reiau cronica de târg din 2007 fără să am nimic de schimbat.
Aceleaşi reduceri insignifiante, cu Humanitas în topul scârţarilor (oferta lor de 10% reducere nici nu merită deranjul: mai ieftin găseşti cărţile pe Elefant.ro, care ţi le şi aduce acasă). Aceleaşi vedete de doi bani (Mihaela & compania) care atunci când nu-şi mai pun o pereche de ţâţe, mai scriu o carte (care, nici o surpriză, se vinde).
Aceiaşi critici indecişi între rolul de promoter, retribuit de edituri, şi cel de critic, neretribuit de nimeni.
Aceiaşi editori trăind bine din ţepe date traducătorilor şi redactorilor pe care sărăcia sistemului îi forţează să spere că „data viitoare va fi mai bine” (nu sunt toţi editorii aşa, desigur, dar dacă scoţi hora ţeparilor afară abia dacă mai rămâi cu un cvintet de suflători).
Acelaşi public care lipseşte în primele zile şi se înghesuie  în ultimele; acelaşi public care se înghesuie la lansările Humanitas ca la Sf. Parascheva.
Aceiaşi „invitaţi speciali” (anul acesta, Polonia) pe care nimeni nu-i vede, de care nimănui nu-i pasă.
Aceiaşi popi, aceiaşi regi.
Aceeaşi bere, aceiaşi mici.

După aceea, în ziare:
Aceleaşi declaraţii umflate de vânzări (cine urmăreşte anual cifrele va vedea că an de an sunt declarate creşteri de 10% faţă de ediţia precedentă). Şi cam atât, pentru că s-a cam terminat cu ziarele şi ziariştii. Blogării fac şi ei ce pot, dar…

Desigur, sunt şi lucruri amuzante la Bookfest.
De pildă, criticul de film care vorbea cu aplomb singur, „lansând” o carte în faţa unui coridor pustiu (nici măcar editorul nu era de faţă) şi care mă urmărea cu coada ochiului în timp ce traversam din greşeală acel coridor.

Şi cam atât.

Un comentariu la „Bookfest 2014”

Comentariile sunt închise.