Odata cu aparitia Internetului, unele aspecte ale vietilor noastre au fost radical schimbate, iar obisnuinte si traditii vechi au fost distruse cu totul. Ziarele pe hârtie si paginile aurii aproape ca si-au pierdut sensul, in era digitala, iar intimitatea si relationarea fata in fata sunt si ele pe cale de disparitie, odata cu popularitatea crescânda a retelelor de socializare. Intr-un articol intitulat „10 lucruri pe care Internetul le-a ucis sau distrus“, Dan Tynan trece in revista, in „PC World“, câteva dintre victimele retelei globale.
Unul dintre acestea e increderea in enciclopedii. „Când eram copil, daca ceva se afla in Encyclopedia Britannica, acel lucru era adevarat“, scrie Tynan. Acum, odata cu Wikipedia, a avea cunostinte enciclopedice nu mai e un lucru impresionant, daca stii ca oricine poate scrie un articol de enciclopedie on-line, chiar si un copil de 12 ani.
Internetul a ucis si dezbaterile la bere. Inainte, puteai petrece ore in sir contrazicându-te pe seama unor subiecte dintre cele mai diverse: ce echipe au fost semifinaliste in campionatul mondial din 1978? Cum se numeste gâscanul din Nils Holgerson? Acum, cineva o sa scoata, inevitabil, un telefon mobil si o sa afle raspunsul printr-o banala cautare pe Google.
Discursul civilizat e si el o victima a Internetului. „Manierele controverselor cordiale sunt in cea mai mare parte moarte, multumita Internetului“, scrie Dan Tynan. „Badarania si invectivele s-au transformat in forme de divertisment“. Exista deja articole si studii care catalogheaza tipologiile de badarani de forumuri: gica-contra, cel ce despica firu-n patru, specialistul in teoriile conspiratiei s.a. Iar site-urile care incurajeaza dialogul manierat sunt pe cale de disparitie.
Obiceiul de a asculta un album de muzica de la un cap la altul a disparut si el odata cu inregistrarile de pe YouTube, cu iPod-urile si cu retelele peer-to-peer. In ultimii 10 ani, vânzarile de albume integrale in America au scazut cu 55 la suta, in timp ce vânzarile de piese muzicale individuale au crescut de la zero la peste 1,2 miliarde.
Odata cu Internetul au disparut si expertii. „Inainte de Internet, daca voiai sa te numesti un expert aveai nevoie de cunostinte aprofundate intr-un anumit domeniu. Acum, tot ceea ce-ti trebuie este un blog si o doza mare de obraznicie“, comenteaza Tynan . Un sondaj recent arata ca 55 la suta dintre bloggeri se considera „jurnalisti“, fara a putea justifica in vreun fel titulatura.
Internetul a mai ucis: reputatia Nigeriei, odata cu asa-numita „escrocherie nigeriana“ – o scrisoare trimisa prin email in care vi se va cere sa ajutati fosti functionari ai guvernului sa fure milioane de dolari; ortografia, odata cu standardele gramaticale relaxate de pe bloguri si de pe Twitter; si celebritatea – odata cu filmuletele virale, cu Twitterul si cu retelele de socializare, prin care oricine poate deveni faimos, fara a poseda vreun talent special.
Dan Tynan face si un top al lucrurilor pe care Internetul nu a reusit, totusi, sa le distruga – printre ele se numara increderea irationala in triumful noilor tehnologii, increderea in „intelepciunea gloatelor“ si inselatoria: „poti fi un tip de vârsta a doua care nu si-a mai vazut degetele de la picioare de 10 ani, insa avatarul tau din Second Life are 24 de ani si arata trasnet; de asemenea, are piele albastra si o coada“.
Autor: CATALIN STURZAApărut în nr. 272