Tensiunile de la granița ruso-ucraineană și faptul că televiziunile – nu doar cele din România – titrează întrebarea dacă va fi sau nu război în țara vecină României pot fi elementele-cheie ale consolidării încrederii în NATO și în Uniunea Europeană, așa cum reies din cel mai recent sondaj INSCOP-STG-GMF. Totuși, oarecum paradoxal, în paralel se consemnează și o oarecare creștere a încrederii în Vladimir Putin. Cheia este că scade semnificativ numărul celor care nu au un răspuns în chestiunile care privesc securitatea internațională și mediul extern al României.


Concluziile sondajului:
Conflictul din Ucraina, NATO și apărarea României – Întrebați dacă NATO va apăra sau nu România, în contextul creșterii riscului producerii unui război în Ucraina, 70,3% dintre români răspund afirmativ, în timp ce 20,3% răspund negativ. 9,4% nu știu sau nu răspund.
Apartenența la NATO – 76,2% dintre respondenți consideră că România nu trebuie să iasă din NATO, în timp ce 18,7% răspund afirmativ la această întrebare. Ponderea non-răspunsurilor este de 5,1%.
Datele fac parte din sondajul „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false – Ediția a IV-a”, realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project (www.truestoryproject.ro). Sondajul de opinie, realizat în perioada 11 – 18 ianuarie 2022, este împărțit în șapte capitole, primele două capitole fiind dedicate percepției românilor asupra unor elemente ce țin de securitatea militară a țării, respectiv opiniei respondenților privind direcția țării și a Europei, și încrederii în țări și lideri internaționali.
Sumarul întregii cercetări este:
− Capitolul 1: Securitate militară (Publicare: miercuri, 26 ianuarie 2022)
− Capitolul 2: Vest vs. Est. Încrederea în țări și lideri internaționali (Publicare: miercuri, 26 ianuarie 2022)
− Capitolul 3: Direcția în care merge țara și lumea, comparația cu trecutul și cu viitorul (Publicare: vineri,
28 ianuarie 2022)
− Capitolul 4: Național vs. European (Publicare: luni, 31 ianuarie 2022)
− Capitolul 5: Patriotism/naționalism economic (Publicare: luni, 31 ianuarie 2022)
− Capitolul 6: Potențialul electoral al partidelor cu orientare naționalistă (Publicare: miercuri, 2 februarie
2022)
− Capitolul 7: Percepția populației cu privire la dezinformări, știri false, conspirații vaccinare (Publicare:
vineri, 4 februarie 2022)
DATE METODOLOGICE
Sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Ediția a IV-a a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.
Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.
Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.
Primele trei ediții au fost realizate în martie, iunie și septembrie 2021, putând fi consultate pe pagina https://www.strategicthinking.ro/category/proiecte/. Extrase din acestea pot fi citite în revista Cultura.
- Pesimism și disperare în societatea românească
- Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Ediția a III-a
- INSCOP RESEARCH, STRATEGIC THINKING GROUP, TRUE STORY PROJECT / Ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și a fenomenului știrilor false – Ediția I / Cultura 621, pag. 71 PDF
Pingback: Intenția de vot: cât de mult a crescut național-populismul? - Revista Cultura
Pingback: Trei din patru români sunt nemulțumiți de România - Revista Cultura