Sari la conținut

Caragiale virtual pentru sute de tineri

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, participanții (elevi și profesori) la proiectul Școala de lectură Lege et Impera (inițiat de Asociația Vis-à-vis și cofinanțat de AFCN) vor viziona online, gratuit spectacolul “O scrisoare pierdută”, în regia lui Alexandru Dabija, pe canalul Youtube al Teatrului de Comedie. Linkul de conectare (disponibil între 27.03-29.03) a fost transmis instituțiilor de învățământ preuniversitar: Colegiul Național Gheorghe Munteanu Murgoci (Brăila), Colegiul Național Cuza Vodă (Huși), Liceul Teologic Greco-Catolic Sfântul Vasile cel Mare (Blaj), Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși (Petrila), Colegiul Pedagogic Regina Maria (Deva), Școala Gimnazială Chirpăr (Sibiu), Liceul Genesis (București) și Biblioteca Metropolitană filiala Dimitrie Cantemir (București).

În numele tinerilor spectatori și al echipei proiectului, mulțumesc domnului director al Teatrului de Comedie, George Mihăiță precum și persoanelor din departamentele artistice/organizatorice/tehnice care au colaborat pentru buna desfășurare a evenimentului online. În dubla mea calitate de actriță și manager cultural al asociației, am observat efectele benefice ale componentei teatrale de-a lungul altor campanii de promovare a lecturii. De aceea, am introdus în proiectul Școala de lectură Lege et impera, vizionarea a două spectacole bazate pe texte dramatice valoroase, “O scrisoare pierdută” și “La țigănci” – spectacolul companiei independente UnTeatru (planificat pentru 23 aprilie).

Teatrul de Comedie are deja tradiție în implicarea sa artistică dedicată tinerilor, iar UnTeatru, excelenta companie din spațiul independent, condusă de Andrei și Andreea Grosu, prin textele și mizanscenele foarte interesante au captat atenția publicului tânăr.

Într-o perioadă deosebit de dificilă pentru artă și artiști, dar și pentru public, vizionarea online a spectacolelor a rămas, totuși, o formă de supraviețuire prin cultură. De aceea, se cuvine o reverență tuturor artiștilor: actori, regizori, scenografi, muzicieni precum și tehnicienilor, operatorilor de imagine, IT-iștilor care au adus în spațiul virtual emoția dintr-o sală de teatru.

“De când au apărut pe lume, ființele umane și-au spus unele altora povești”, scrie Helen Mirren în mesajul internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului. Sper din toată inima să se bucure cât mai mulți tineri de această “poveste”, jucată de extraordinarii artiști ai Teatrului de Comedie:

Marius Florea Vizante, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Florin Dobrovici,  Eugen Racoţi, Marcel Iureş, Dragoş Huluba, Dorina Chiriac, Mihaela Teleoacă, Dan Rădulescu, cărora le mulțumesc infinit!

Adriana Moca

Asociația Vis-a-Vis