Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Irina Niculescu-Belenyi: „Proiectele de modificare a spațiului public au o durată de timp care de multe ori depășește interesul electoral”

Irina Niculescu-Belenyi: „Proiectele de modificare a spațiului public au o durată de timp care de multe ori depășește interesul electoral”

Avem o libertate de construire foarte mare pentru că avem regulamente urbanistice relaxate, legi ușor de încălcat și sancțiuni aproape inexistente. Mă înșel?

Legislația nu este neapărat relaxată, în multe cazuri este mult prea restrictivă și neadaptată realității din teren. În alte cazuri este într-adevăr ambiguă și sancțiunile greu de aplicat.
În mod normal există o lege națională care indică direcția generală, autoritățile locale trebuie să preia reglementările și să le adapteze realității specifice fiecărui oraș. Astfel apar planurile generale de urbanism, strategiile de mobilitate, hotărârile de consiliu,etc. Din păcate, Bucureștiul este împărțit în 7 entități diferite, fără o ierarhie clară și, mai ales, fără o structură orizontală care să coordoneze deciziile dintre primării. În ultimii 10 ani au fost tot felul de bâlbâieli legate de planurile coordonatoare și în momentul acesta avem un plan urbanistic general vechi de 20 de ani și câteva reglementări care dictează dezvoltarea orașului.
În lipsa unei structuri administrative care să preia în mod profesionist aceste probleme, este foarte greu de discutat de un pachet legislativ coerent la nivel local. Un exemplu de lege din București care are un impact major în țesutul urban istoric este cea care reglementează parcarea pe lot. Se cere un număr (prea mare) de locuri de parcare per funcțiune indiferent de zona urbană unde se construiește, care avantajează loturile foarte mari. Astfel, în centrul istoric caracterizat de loturi de mici dimensiuni, investitorii caută să unească cât mai multe loturi și, evident, să demoleze construcțiile existente pentru a se încadra în normele prevăzute de lege.

Am observat în proiectele voastre importanța duratelor. Oferiți măsuri cu impact nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung. Autoritățile sunt deseori criticate pentru că gândesc acțiuni în cicluri electorale, din 4 în 4 ani. Se observă o continuitate în evoluția urbană a Bucureștiului?

Proiectele de modificare a spațiului public au o durată de timp care de multe ori depășește interesul electoral al politicului, drept urmare de cele mai multe ori nu sunt implementate și rămân la coada bugetelor. Un proiect de modificare al unei străzi, de exemplu, implică lucrări de modificat traseele utilităților, apelor pluviale etc. Doar partea de proiectare și avizare poate dura până la 2 ani, iar execuția cel puţin încă pe atât, ajungem astfel la un ciclu electoral și primarul în funcție riscă să piardă laurii reușitei în favoarea succesorului.
Ceea ce propunem noi în proiectele noastre este adaptat acestei realități și încercăm să convingem autoritățile că este un mecanism de dialog cu cetățenii. Prima etapă, de termen foarte scurt, este trasarea cu vopsea a viitorului proiect.
De exemplu, vrem să extindem un trotuar pentru a crea o trecere de pietoni mai sigură/accesibilă. În timpul celor 2 ani cât durează procesul de avizare, proiectare, licitație, implementare, viitorul trotuar este trasat cu vopsea și mașinile sunt împiedicate să parcheze de jardiniere sau stâlpi flexibili. Oamenii se obișnuiesc cu viitoarea configurație, se poate urmări comportamentul de utilizare și astfel proiectul permanent se poate îmbunătăți pe parcurs.
Este esențial să discutăm despre o strategie pe termen scurt și mediu; dacă ne limităm doar la intervenții „ieftine”, fără a avea o proiecție pentru viitor, intervențiile își vor pierde eficiența datorită caracterului instabil, care creează o capcană a reparării continue, dar fără îmbunătățire.

Irina Niculescu-Belenyi face parte din echipa BAZA. BAZA este o inițiativă urbană, care își propune să revitalizeze Bucureștiul. Echipa este formată doi arhitecți, doi urbaniști și un producător de filme. BAZA realizează intervenții urbane cu impact social și cultural profund, care să schimbe textura orașului.

Un comentariu la „Irina Niculescu-Belenyi: „Proiectele de modificare a spațiului public au o durată de timp care de multe ori depășește interesul electoral””

  1. Pingback: Oameni - Case - Orașe. Dinamica utilizării spațiului public și a spațiului privat - Revista Cultura

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.