A existat la Augustin Buzura o permanentă și aproape obsesivă dorință de a promova cultura românească în lume, de a prezenta simbolurile perene și de a exprima spiritualitatea spațiului românesc. De aici derivă, poate, și motivația unui demers de calibrul celui pe care l-a gândit și pe care a reușit să-l pună în operă în 1999 în SUA.
Cultura tradițională românească a fost prezentată în toată splendoarea ei la cea de-a XXXIII-a ediție a SMITHSONIAN FOLKLIFE FESTIVAL, eveniment desfășurat în intervalul 23 iunie – 4 iulie 1999 în Washington, D.C. sub genericul „România – Porți deschise.” Evenimentul a fost organizat de Smithsonian Institution și Fundația Culturală Română sub înaltul patronaj al președintelui României, Emil Constantinescu, cu sprijinul Guvernului României, al Ambasadei SUA la București și al Comunității oamenilor de afaceri. Succesul unui asemenea demers a fost asigurat și de faptul că s-a reușit coagularea unui nucleu de specialiști din muzee și instituții de profil de prestigiu din țară, de profesori, cercetători, etnologi care să prezinte și să explice numerosului public specificitatea tradițiilor românești. Artiști, meșteșugari, creatori populari, actori, dansatori și cântăreți din toate zonele țării au reușit să transpună pe viu pentru public spectaculosul creației populare românești, prin muzică, dans, meșteșug, artă culinară, într-un spațiu pe care l-au vizitat peste 1.000.000 de persoane. O biserică maramureșeană din lemn ridicată de meșterii din Maramureș, icoane pe sticlă, albume, fotografii și peste 500 de articole în publicații americane de prestigiu sunt o parte din rezultatele acestui eveniment.
- Din tinerețea lui Augustin Buzura - 21 septembrie 2024
- Stelian Blagoslov, omul care face din metal altceva decât a învățat la școală și acum vizează un festival de artă la Baia Mare - 12 decembrie 2022
- O perioadă în care cuvântul de ordine este „frica” - 27 iulie 2022