Sari la conținut

Pianul călător va fi la Iași și vine către București

Pianul călător este un proiect cultural al pianistului Horia Mihail. În acest an, a ajuns la ediția cu numărul 13. Turneul a început în afara țării, la ICR Londra, pe 4 mai. În România, primul spectacol din turneu a fost la Oradea, în 8 mai, urmat de Brașov, pe 9. Spectacolele următoare sunt în Moldova: pe 17 la Iași, 18 Roma, 19 Bârlad. Peste o săptămână, pe 29, turneul ajunge la Caracal. Finalul va fi pe 30 mai, la Sala Radio din București.

Pianistul Horia Mihail spune despre turneul din acest an că este unul… „norocos”, fiind al 13-lea din seria începută în 2011: „De peste un deceniu Pianul Călător ajunge în orașele din România. De-a lungul timpului, am încercat să prezint publicului programe cât mai interesante. Dacă la început a fost Franz Liszt, de-a lungul anilor am ales o muzică cât se poate de variată și interesantă: de la clasicii Mozart și Beethoven, la romanticul Chopin, de la vals, la miniaturi care îndeobște sunt prezentate ca bis. Pentru această ediție am ales compoziții inspirate de folclor. Dacă publicul nostru este familiarizat cu influențele folclorului românesc, m-am gândit să propun o scurtă călătorie europeană, pornind din Banat, cu o destinație aflată tocmai în cealaltă parte a continentului și o revenire acasă la teme muntenești sau moldovenești. Sunt convins că cei ce vor alege să participe la acest al treisprezecelea Pian Călător se vor bucura de un program variat, extrem de interesant.” (Horia Mihail)

Programul pornește de la celebrele Dansuri românești de Bartok și continuă cu alte compoziții inspirate din folclor din creația lui Schubert, Chopin, Grieg, Glinka, Dvorak, Ravel, Brahms, Brediceanu și Dan Dediu.

„Muzica țărănească adevărată este cât se poate de variată și perfectă în formele ei. Puterea ei expresivă este uimitoare, și în același timp este lipsită de orice sentimentalism și ornamente nerelevante. Este simplă, uneori primitivă…, iar un compozitor în căutare de căi noi nu poate fi ghidat de un maestru mai bun”. Sunt cuvintele compozitorului Bela Bartok care, după ce l-a cunoscut pe Richard Strauss, într-o vacanță de la începutul secolului al XX-lea, a ascultat o melodie populară cântată de o doică.

PROGRAM MUZICAL PIANUL CĂLĂTOR 2023

Bartok – Șase Dansuri Populare Românești, Sz. 56
Schubert – Hungarian Melody, în si minor, D.817
Chopin – Patru Mazurci op. 33
Grieg – Improvizații pe două cântece populare norvegiene, op. 29
Glinka – Nouvelles Quadrilles Francaises
Dvorak – Scottish Dances, op. 41
Ravel – Alborada del Gracioso
Brahms – Variațiuni pe un cântec maghiar, op. 21 nr. 2
Brediceanu – Dansuri populare românești
Dediu – Hora din Moldova

Detalii pe www.pianulcalator.ro

Producator: Pro Contemporania
Sponsori: Alliance Healthcare, Ade Gas Oil, Sense, Senia Music
Coproducător: Radio România
Cu sprijinul : JTI

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Tam Tam, Ziarul Metropolis, RFI, Cronicari digitali, www.demilioane.ro

Parteneri culturali și organizatori locali : Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Colegiul Național Decebal din Deva, Filarmonica de Stat din Brașov, Ateneul Naţional din Iaşi, Casa de Cultură din Roman, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, Primăria Municipiului Caracal, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Teatrul Național Caracal, Orchestrele și Corurile Radio România