Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește zeci de colecționari de antichități țărănești la Târgul de Sânmedru

              Începând de vineri, 25, până duminică, 27 octombrie 2019, între orele 10 și 18, aproximativ 40 de colecționari din toată țara se aduna la Târgului de Sânmedru – de antichități țărănești, unde vor participa cu lucruri vechi, de colecție. Puse la vânzare, unele lângă celelalte, obiectele prezentate  formează o poveste frumoasă și impresionantă din viața rurală, din vremuri care încep cu a fost odată ca niciodată”. 

Sfântul Dumitru sau Sânmedru este stăpân peste iarna care vine. Jumătate de an stăpânește Sfântul Gheorghe și cealaltă jumătate el. 

Nu se lucrează de Sfântul Dumitru – deloc. Stânele se desfac și oile pleacă la vale. Ca să afle cum va fi timpul, ciobanii întind un cojoc. Dacă se așază pe el o oaie neagră, iarna va fi blândă, dacă oaia e albă, iarna va fi cu multă zăpadă. 

                                                      Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești, București, Humanitas, 1998.

           Vizitând acest târg, publicul va avea o imagine vie a ceea ce a însemnat gospodăria țărănească în ansamblul ei, și vor fi invitați să salveze obiectele de la uitare și degradare. De asemenea, vizitatorii se vor putea răsfăța cu prăjituri, turtă dulce, cozonaci și miere, dar și cu bragă sau țuică. Nu vor lipsi nici plantele de leac.

Prețul biletului de intrare la târg: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei