Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Adela Pârvu: „Eu cred că putem trăi frumos, decent, fără a ne înrobi, fără a ne tortura singuri pentru a atinge niște standarde consumeriste”

Adela Pârvu: „Eu cred că putem trăi frumos, decent, fără a ne înrobi, fără a ne tortura singuri pentru a atinge niște standarde consumeriste”

Amenajarea casei contează pentru starea de bine. De ce? Pentru că într-o lume unde totul pare să fie haotic sau oricum supra-stimulant prin cantitatea de informații de tot felul, singurul loc în care simți că poți ordona cumva lumea este propria locuință.

| Interviu realizat de Corina Taraș-Lungu |

Care e efectul alegerilor de amenajări interioare asupra psihicului nostru? Există undeva un transfer de energii și personalitate?

Amenajarea casei contează pentru starea de bine. De ce? Pentru că într-o lume unde totul pare să fie haotic sau oricum supra-stimulant prin cantitatea de informații de tot felul, singurul loc în care simți că poți ordona cumva lumea este propria locuință. Bineînțeles că această organizare este gândită în funcție de nevoile, dar și de preferințele celor care urmează să locuiască în spațiul ce urmează a fi amenajat, deci da, există un transfer de personalitate din partea beneficiarilor pentru că ei enunță ce-și doresc, iar designerul vine să creioneze cum se poate materializa acest vis.

Zilele trecute vorbeam cu un restaurator care urăște tot ce e trend, printre care și rusticul, căruia îi reproșează lipsa autenticității. Tu ce părere ai?

Trendurile vorbesc despre cultura consumeristă în care trăim acum și sunt un fel de repere, e adevărat că în mare parte comerciale, dar bazate pe date socio-economice. Să urăști ceva presupune să fii mai puțin flexibil. Cred că atitudinea mai bună este de curiozitate. De ce sunt trendurile cum sunt? Cine le proclamă ca și trenduri? De ce ne-ar interesa ele? Vizavi de a doua parte a întrebării, lipsa autenticității este legată de un trend sau de oamenii care vor să trăiască într-un anumit mod? Ce este autentic până la urmă? Și la ce ne referim când ne așteptăm la autenticitate? Părerea mea este că fiecare are libertatea să aleagă ceea ce este autentic propriului mod de viață, iar dacă cineva consideră că stilul rustic îi aduce un grad mai mare de confort funcțional, estetic și psihic comparativ cu alt stil, atunci face alegerea corectă pentru el, propria familie sau propriul business.

Că tot vorbeam de trend, ce preferă cei care își amenajează casa? Estetică sau durabilitate?

Cei care apelează la mine pentru amenajarea caselor sunt oameni care știu în mare ce și-ar dori, dar au nevoie de un specialist care să-i îndrume vizavi de aspectele funcționale. Îi interesează ca locuințele lor să fie luminoase, aerisite, cu personalitate, ușor de întreținut și cât mai atemporal amenajate.

Despre America secolului XX s-a scris mult cum că modul în care este organizată casa – amplasarea bucătăriei, a camerei de oaspeți etc. – denotă gândirea predominantă într-o societate. Dacă ar fi să îndrăznim și noi să facem o generalizare, ce crezi că am putea spune despre mentalitatea noastră dacă ne gândim la modul de organizare a gospodăriilor?

Cred că un grup de specialiști ar putea răspunde la întrebarea asta care este una generală și se referă la toți românii. Din observațiile mele, locuințele de la noi sunt mult mai diversificat organizate acum comparativ cu perioada comunistă sau cea dinaintea ei. Spre exemplu, nu cred că românii și-ar fi dorit să locuiască neapărat în blocuri, dar ele există ca ofertă în zonele urbane. Noi suntem o națiune formată din țărani, ca atare mulți dintre noi ne-am dori de fapt să locuim la case. Dar mai sunt casele din ziua de azi gospodării? Mai locuim noi cu alte rude? Mai producem ceva în propria curte, dacă o avem? Din ceea ce am observat la clienții mei, ceea ce nu lipsește ar fi: canapeaua extensibilă pentru potențiale rude care vin în vizită și musai ușă la bucătărie pentru că se gătește des. Iar dacă mă refer la cei care locuiesc la curte, musai vor zonă de grătar. Concluziile pe care eu le-am tras, dar nu știu dacă sunt valabile la nivel național, sunt că noi socializăm acasă cu cei apropiați în jurul mesei. Deci, mâncarea este un liant între români și, ca atare, și spațiile care au legătură cu prepararea și servirea mesei.

Dacă ar fi să faci unele recomandări cu privire la amenajarea locuinței, ce ai alege să le spui?

Înainte de stil, culori, perdele, să stea și să se gândească serios ce au nevoie și cum vor să obțină acel lucru. Să aibă o abordare mai temeinică, să-și facă temele ca la școală, asta dacă nu apelează la specialiști. O casă confortabilă este una în care tot ceea ce nu se vede este realizat profesionist. Adică toate instalațiile să fie realizate cu materiale de bună calitate și montate de către meșteri calificați. Apoi, dacă vor o casă ordonată și curată, să aibă grijă la spațiile de depozitare. Dacă ai unde să-ți ordonezi lucrurile, respectiv dulapuri, debarale, camerele vor fi mereu aerisite și curate. Și cât mai puține rafturi pentru că ele strâng praf, dar și obiecte care duc la un aspect dezordonat al casei.

Există elemente de design primordiale în economia unei case? Dacă da, care sunt acelea?

Există câteva reguli care-și au rădăcina în normativele de siguranță și în ergonomie și care vizează buna funcționalitate a unei locuințe. Spre exemplu, la bucătărie există un flux tehnologic care prevede o distanță între chiuvetă și plită de minimum 60 cm. Apoi centrala termică de apartament trebuie montată într-o cameră cu fereastră și la minimum 80 cm față de un aparat cu foc deschis cum ar fi aragaz sau plită pe gaz. La baie sunt de asemenea reguli ce țin de poziționarea obiectelor sanitare. Pentru fiecare spațiu există reguli, iar de acestea ține cont un design de interior. Ar trebui o carte pentru răspunsul la această întrebare, așa că mă opresc aici.

În media vedem peste tot interioare superbe, aparent ușor de amenajat, care ne insuflă standardul de a trăi frumos la noi acasă. Ține cumva de imperativele unei vieți împlinite să îți faci locuința să arate ca în reviste. Totuși, când ne lovim de bugete și de calitatea materialelor disponibile în amenajări, ne dăm seama că fericirea asta costă și vine la pachet cu mult stres. Punem o presiune prea mare pe noi atunci când ne dorim să avem un „acasă” de vis?

Avem liber arbitru și asta se aplică și când vine vorba despre casele noastre. Noi alegem cum să fie ele și tot noi alegem dacă suntem dispuși să muncim o viață întreagă pentru a deține o casă. Media poate spune ce vrea și cum vrea, dar tot noi vom face alegerile, nu-i așa? Eu cred că putem trăi frumos, decent, fără a ne înrobi, fără a ne tortura singuri pentru a atinge niște standarde consumeriste. Simplitatea este până la urmă o artă. Având mai puțin, dar conform nevoilor noastre, poate fi mai satisfăcător comparativ cu mai mare, mai mult și mai istovitor. Ar trebui să ne întrebăm ce înseamnă o casă de vis? Pentru mine, spre exemplu, o astfel de casă este una unde oamenii care locuiesc împreună se respectă și se iubesc.

Tot mijloacele media ne arată că putem fi noi înșine decoratorii, reparatorii, designerii propriei noastre case. Tutorialele sabotează relația decorator-client, client-meșter?

Cred că oricine poate să-și amenajeze singur casa, dar desigur că trebuie să sacrifice foarte mult timp pentru asta. Eu cred că tutorialele sunt binevenite și că ele nu sabotează nimic, ci chiar pot lămuri mai bine complexitatea muncii în domeniul amenajărilor interioare. De asemenea, ele pot fi binevenite chiar pentru cei care sunt dispuși să-și aloce mare parte din timp pentru amenajarea propriei case.

Adela Pârvu este jurnalist și designer interior cu experiență. Decorează locuințe, magazine și localuri. A creat și colaborat cu numeroase reviste de amenajări interioare. A fost unul dintre arhitecții emisiunii „Visuri la cheie” de la ProTV. De asemenea, este blogger și scenograf.

Un comentariu la „Adela Pârvu: „Eu cred că putem trăi frumos, decent, fără a ne înrobi, fără a ne tortura singuri pentru a atinge niște standarde consumeriste””

  1. Pingback: Oameni / Case / Orașe - Revista Cultura

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.