Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » „Suntem Cornelia și Mihai Isidor și am construit o casă eficientă energetic”

„Suntem Cornelia și Mihai Isidor și am construit o casă eficientă energetic”

Totul a început în 2019…

… când am început să căutăm terenul. Era cât pe ce să ne aruncăm să cumpărăm un teren într-o zonă inundabilă. Terenul era tot ce ne puteam dori. Aproape de București (de locul unde lucrăm noi), atmosferă extraordinară, liniște, aproape de pădure, între case, gaz, curent, canalizare, deschidere la drum asfaltat + 1 000 m². De vis! Întâmplător am dat de o știre, cu o zi înainte să confirmăm achiziția terenului, că în urmă cu un an toată localitatea a fost inundată. După experiența asta am început să ne documentăm mai amănunțit. Așa am găsit harta zonelor inundabile și cu alte riscuri de pe site-ul celor de la Apele Române. Această listă ne-a ajutat să reducem cercul de căutare din zona Ilfov. Am găsit, după multe căutări, anunțul. Am sunat agentul, am făcut o vizionare. Terenul se încadra în cerințele noastre. Are gaz, curent, deschidere la drum asfaltat. Am cerut actele terenului, le-am citit din scoarță în scoarță și le-am arătat unor prieteni mai pricepuți din domeniu. În curând am devenit proprietarii acestui teren de 550 m² la un preț de 15.600€ (28€/m²).
Apoi urma să construim casa. De ce casă? Pentru că vrem natură, copaci, flori, animale. Pe lângă asta, la curte ai loc să faci chestii. Să schimbi uleiul la mașină, să te joci, să vopsești mobila, să alergi câinele. Se înțelege că doar la asta visăm, nu? Din momentul în care am început să ne documentăm despre ce înseamnă să construiești o casă, ne-a fost clar că trebuie să construim eficient energetic. Adică… nu cred că mai e vorba de o alegere, după ce afli ce înseamnă asta. Altă variantă nu mai există.
O casă eficientă energetic e o casă care pierde foarte puțină energie. Asta înseamnă că tu vei da drumul la centrală, sobă, pompă, aer condiționat mult mai rar, pentru că energia este păstrată pentru mai mult timp. Consumi mai puțin, plătești mai puțin. Pe lângă economia la energie, o casă în felul ăsta te poate scuti de tot felul de probleme care pot apărea pe parcurs: condens, mucegai, infiltrații etc.
Inițial, am încercat să ne documentăm pe Internet, dar pentru că toată lumea își dădea acolo cu părerea, ne-am decis să apelăm la un inginer energetic. Noi am lucrat cu Vlad Ciobanu de la Zecaph. Suntem foarte încântați de colaborarea noastră, iar el reprezintă „fundația” întregului nostru proiect. În funcție de locul construcției, arhitectura casei, materialele de construcție folosite, poziționarea față de elementele de umbrire, numărul de locuitori ș.a.m.d., inginerul energetic aduce soluții pentru reducerea consumului de energie. Soluțiile lui au fost minunate și foarte bine documentate. Pe scurt: etanșare, termosistem bun, ferestre performante, hidroizolație și ventilație cu recuperare de căldură. Și toate astea montate corect, pentru că, altfel, le faci degeaba.
Ne-am apucat de șantier în septembrie 2020 și sperăm să ne mutăm anul ăsta, în 2022.
Am început să schițăm planul casei înainte să avem terenul, ba chiar înainte să știm dacă vom putea să ne construim o casă.
Am pornit de la ideea că ne trebuie o casă simplă, cu amprentă mică și cu etaj, pentru că vrem să profităm cât mai mult de suprafața terenului. O casă simplă este cea mai bună alegere, dacă te interesează eficiența energetică. Nu o spunem noi, ci este un fapt confirmat de studii „inginerești”. Cu cât forma casei este mai complexă și are multe colțuri și îmbinări, cu atât se formează mai multe punți termice și casa devine tot mai scump de izolat. O casă în formă de cub este ideală.
Cum am hotărât că, gata, facem casă, am contactat o firmă de construcții, care se întâmplă să fie a unor prieteni de-ai noștri. Dan e inginer constructor, iar ea, Mihaela, arhitect. Ce noroc! Mulți preferă să construiască singuri, gândindu-se că așa vor reduce din costuri. Eu mă gândesc doar la câtă siguranță îmi oferă un constructor care se asigură că totul decurge conform planului, că echipa nu mă lasă baltă în mijlocul proiectului și mă ajută, de la început, să fac un calcul amănunțit al costurilor. Cu acest plan inițial bătut în cuie, putem continua cu următoarele etape: materiale, izolații, ferestre, calcul necesar energetic, costuri, soluții și tot așa. Apoi am făcut studiul geotehnic. El te ajută să poți proiecta structura de rezistență a casei în funcție de calitatea solului.
Dacă supradimensionezi structura de rezistență, cresc costurile construcției fără să fie necesar. Dacă subdimensionezi, atunci faci economie, dar riști să cadă șandramaua, pentru că nu mai face față la greutatea casei. Asta dacă nu cumva vrei să reconstruiești turnul din Pisa. Casa la roșu a costat 28.000 €. Atât am plătit firmei de construcții, cu tot cu materiale. Inițial am vrut să folosim cea mai mare cărămidă, pentru o rezistență termică cât mai mare. Ne-am gândit să folosim o cărămidă de 30 sau 38 de cm. Te atrage rezistența termică de 2,38 și conductivitatea termică de 0,14. Ca să îți faci o idee, cărămida de 25 de cm, pe care noi am folosit-o, are o rezistență termică de 1,25. Cu cât rezistența termică este mai mare, cu atât mai bine. Am renunțat la gândul ăsta, pentru că am preferat să investim mai mult în izolația casei. Am luat în calcul și zidăria din BCA, Ytong A+. E un material mai ușor, un izolator termic ceva mai bun decât cărămida. Însă producătorul nu recomandă folosirea lui în zone seismice, la construcții P+1E. Structura casei este una mixtă. Zidăria susține și ea o parte din greutatea casei, împreună cu stâlpii de beton. Asta ne-a condus către blocurile ceramice cu goluri.
Pe scurt, avem o fundație continuă din beton armat și o structură mixtă cu cadre de beton și zidărie portantă. Am tencuit la interior și la exterior pentru etanșeitate, stratul de tencuială încetinind schimbul de aer, pentru aplicarea corectă a izolației și pentru finisarea pereților.
În ceea ce privește geamurile, cea mai mare suprafață vitrată se află pe partea sudică a casei, iar cel mai mare geam este de 2m x 2m. Avem multă lumină naturală și multă căldură gratis. Minunat!

Despre buget?

Noi am ridicat casa la roșu cu o firmă. Cât ne-au zis în desfășurător, atât am plătit la final. Până aici totul a fost ok. Apoi am lucrat cu echipe diferite pentru fiecare etapă, noi am organizat și calculat totul și bineînțeles că nu am luat multe costuri în calcul de la început. Pe parcurs a venit pandemia, s-au dublat prețurile, așa că, dacă la început visam să fie gata casa cu 70.000 euro, probabil că vom ajunge undeva la 100.000 euro cu totul.

Sfaturi pentru cei care își doresc să construiască și nu au curaj?

Sfaturile „de-adevăratelea” ar trebui căutate la specialiști. Tot ce putem să spunem, așa, din experiența de beneficiar, este: documentează-te și gândește totul din stadiul de proiect, înainte să începi șantierul. E absolut necesar să urmărești fiecare detaliu al construcției. Dacă nu poți tu, poate un prieten, un văr sau, cel mai bine, un diriginte de șantier.
Am învățat mult de la fiecare echipă și meșter în parte, am învățat citind multe articole, fișe tehnice și discutând cu alți beneficiari. Ne place mult comunitatea pe care am adunat-o în jurul nostru pe YouTube, Instagram și pe blog. Învățăm să împărtășim zilnic lucruri noi despre construcția unei case eficiente energetic. Spor la construit!

Pe Cornelia și pe Mihai îi puteți găsi pe blogul lor, isidor.ro, sau pe canalul lor de YouTube, isidor.

 

Un comentariu la „„Suntem Cornelia și Mihai Isidor și am construit o casă eficientă energetic””

  1. Pingback: Oameni - Case - Orașe. Dinamica utilizării spațiului public și a spațiului privat - Revista Cultura

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.