Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, fost ministru al învățământului, critică folosirea în campania electorală a temei redeschiderii școlilor în condițiile în care răspândirea în România a virusului Covid-19 este scăpată de sub control, iar școala de tip clasic are potențialul de a agrava, direct și indirect, creșterea numărului de infectări.
De notat că cele mai multe universități din țară, inclusiv unele dintre cele mai bine cotate în clasificările internaționale, precum UBB, UB, SNSPA, trecuseră la învățământ exclusiv online prin decizie proprie, înainte ca guvernul să implementeze politica celor trei scenarii. Riscul evaluat de acestea ține nu doar de condițiile efective în care se desfășoară cursurile, ci și de circulația elevilor și studenților pe distanțe lungi, uneori între mai multe localități.
Remus Pricopie: „Sunt tot mai mulți politicieni și formațiuni politice care cer redeschiderea școlilor din toată țara și reluarea cursurilor în sistem clasic. Unii dintre aceștia utilizează inclusiv publicitatea online, susținută financiar cu bani din fondul de campanie electorală (deci și de la bugetul de stat), pentru a promova astfel de mesaje.
Așa cum nu am ezitat să-l critic public pe Ludovic ORBAN, atunci când a folosit inspectoratele școlare și anumite universități în negocierile sale politice, la fel nu ezit azi să spun că partidele și politicienii care doresc să implice școala în strategiile lor electorale, pe fondul pandemiei COVID19, greșesc profund.
Măsurile adoptate de către Ministerul Educației și Cercetării, în strânsă consultare cu Ministerul Sănătății, de a utiliza instrumentele online de învățare, în localitățile cu rată mare de infectare cu SARS-CoV-2, SUNT CORECTE. Cursurile clasice implică un risc crescut de contaminare, în condițiile în care, zilnic, avem milioane de elevi, părinți, profesori, personal didactic auxiliar și de serviciu care fac naveta către școală. De asemenea, este bine cunoscut faptul că minorii nu respectă cu rigurozitate măsurile de prevenție (ține de specificitatea grupei de vârstă), ceea ce face iluzorie ipoteza siguranței în școli, în cazul localităților cu multe cazuri COVID19. Prin urmare, menținerea școlilor deschise în comunitățile afectate de pandemie contribuie la escaladarea problemelor de sănătate publică, nu la reducerea lor, iar alternativa școlii online este singura rațională.
Comparația cu celelalte țări europene este utilă, dar numai dacă este realizată într-o manieră completă și obiectivă. Multe dintre țările menționate ca „exemplu” de raportare la școală (Franța, Marea Britanie, Germania, Italia etc.) au rate de incidență a infecțiilor COVID19 mult peste cifrele din România, raportat la populație, iar printre măsurile avute în vedere în viitorul apropiat se află și trecerea școlilor în online.
Pot să înțeleg că lupta politică este foarte importantă, dar nu pot să aprob lupta politică absurdă, fără decență, fără bun simț și cu costuri pentru toată lumea, inclusiv pentru politicieni. Fiecare are dreptul la opinii, iar părerile unora se pot bucura de multă simpatie și susținere. Dar, în timpul unei crize, ca cea prin care trecem acum, campania electorală nu este mai importantă decât încercarea de a combate cât mai eficient această pandemie. Trebuie să acceptăm, uniți și solidari, măsuri excepționale în vremuri excepționale, atunci când ele sunt raționale și se bazează pe date. Dar eficiența acestor măsuri depinde nu numai de capacitatea guvernului de a le adopta și implementa, dar și de modul în care fiecare dintre noi înțelege să acționeze în mod responsabil.
sursă: SNSPA
foto: Carmen Corbu
- Patriotismul economic – cifrele esențiale - 15 aprilie 2025
- Despre natura umană. O discuție cu principalele modele conversaționale - 19 decembrie 2024
- Ioana Cotulbea, de la pasiunea pentru plantele medicinale la cercetarea mitologiei - 10 decembrie 2024