Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Mihai Răzvan Mugescu: „Povestea ta pare insignifiantă în raport cu traumele, cu victimele, cu incertitudinea pe care pandemia le-a generat”

Mihai Răzvan Mugescu: „Povestea ta pare insignifiantă în raport cu traumele, cu victimele, cu incertitudinea pe care pandemia le-a generat”

 

 „… A intervenit obsesiva întrebare: continuăm cu pregătirile sau ne oprim? Am avut norocul de a anticipa la timp ce urma…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviu cu Mihai Răzvan Mugescu realizat de Amalia Pană

Ultima ediție a festivalului Open Air Blues Festival a fost o explozie de artiști și public, un eveniment muzical de înaltă calitate și cu o organizare lăudată pe toate rețelele de socializare și nu numai. Anul acesta desfășurătorul festivalului era în trend ascendent, impresionant de departe. Cum e să crești un proiect de succes, apoi să vină COVID și să afli că nu va mai avea loc?

Organizarea unui festival presupune munca de un an de zile a unui grup de oameni dedicați în totalitate acestui proiect și efortul unui număr foarte mare de oameni în zilele de dinaintea, din timpul și imediat după terminarea festivalului. Există voluntari minunați care se pun în slujba festivalului pe perioada desfășurării lui, există sponsori, parteneri, vendori, artiști, echipe de tehnicieni și așa mai departe. O întreagă pleiadă de oameni hotărâți să dea tot ce-i mai bun pentru a aduce la realitate un vis realizat deja, dar de care am devenit dependenți și pe care vrem să-l retrăim: Brezoiul lumii. COVID-ul a pus sub semnul întrebării nu doar festivaluri. A pus sub semnul întrebării securitatea și sănătatea oamenilor de pe tot globul. Povestea ta pare insignifiantă în raport cu răul, cu traumele, cu victimele, cu incertitudinea pe care pandemia le-a generat. Faptul că anul acesta nu va avea loc Open Air Blues Festival Brezoi are un impact negativ major în comunitatea din Brezoi. Nu putem decât să ne repliem, să ne învățăm propriile lecții și să încercăm să ne adaptăm noilor realități.
Având un public matur, bine coagulat, format din oameni cu gusturi și valori comune, care au văzut și au trăit creșterea frumoasă pe care festivalul a avut-o, am avut parte de susținerea comunității #BrezoiulLumii încă de la debutul situației pandemice. Ne-au încurajat în mesaje private și pe grupuri, au sperat, la fel ca și noi, că totul se va remedia în timp util și că în iulie ne vom bucura de 4 zile și 4 nopți memorabile. Susținerea lor înseamnă totul pentru noi.
Pe de altă parte, festivalul are un bun renume printre artiști, în primul rând, datorită feedback-ului celor care au susținut deja concerte la Brezoi. Ne-am preocupat mereu și de confortul și starea de bine a artiștilor invitați, iar publicul a fost absolut uimitor. I-a aplaudat, i-a adulat, i-a iubit. Majoritatea artiștilor care au concertat deja își doresc să revină în concert la Brezoi, acesta fiind și unul din motivele pentru care, la cererea publicului sau la cererea artiștilor, există nume mari care s-au regăsit mai mult de o dată în line-up-urile edițiilor festivalului: Beth Hart, Jackie Venson, Louis King, Alex Calancea sunt doar câțiva dintre cei care revin cu plăcere și nerăbdare.

Care au fost cele mai dificile decizii pe care ați fost nevoiți să le luați? Care sunt pierderile cu care se confruntă organizatorii unui festival de muzică?

La început, deciziile cele mai grele au fost legate de găsirea unor soluții care să asigure un cadru sigur de desfășurare a întregului eveniment. Mai apoi, a intervenit obsesiva întrebare: continuăm cu pregătirile sau ne oprim? Am avut norocul de a anticipa la timp ce urma, am contactat absolut toți artiștii și am reînnoit toate acordurile de participare la ediția a patra a festivalului pentru eventualitatea în care s-ar fi amânat. În fond, mulți dintre cei care vor participa pentru întâia dată au ales să vină pe baza line-up-ului anunțat. După ce am acoperit acest aspect, am așteptat pur și simplu să vedem dacă va fi iulie 2020 sau iulie 2021, fiind pregătiți pentru ambele variante. La un moment dat, amânarea a devenit inevitabilă și am făcut comunicările oficiale care se impuneau.
Noi nu vrem să considerăm pierderi cheltuielile avute în acest an cu tot ce înseamnă pregătirea și promovarea unui festival de anvergură. Vrem să credem că acestea sunt investiții în viitor și sperăm să fie primul și singurul an în care festivalul nu are loc. Publicul a fost incredibil. Ne-au transmis că suntem împreună și la bine și la greu și chiar așa a fost. Foarte multe mesaje frumoase de susținere am primit și, sinceri să fim, ne-au impresionat. Deocamdată am avut o singură cerere de refund. S-au vândut abonamente și cu puțin timp înainte de anunțarea amânării și după.
Pentru ediția a patra, amânată, noi am decis ca festivalul să se desfășoare pe perioada a șase zile și șase nopți, ca o compensare a faptului că anul acesta nu poate avea loc. Cele patru zile au devenit, brusc, puțin. Lansăm o provocare publicului nostru, și anume, o vacanță de o săptămână pe Valea Lotrului, la poalele Țurțudanului, și un maraton muzical deosebit. Urmează să anunțăm headliner-ii pentru cele două zile adăugate și suntem convinși că toată lumea va fi surprinsă în modul cel mai plăcut. Practic, cele două zile adăugate vin să întregească festivalul, fără a scădea în vreun fel calibrul artiștilor participanți.

Anul acesta vreți să organizați Summer Camp Brezoi 2020. E o sfidare a imposibilului?

Ideea Summer Camp Brezoi, ca locație de evenimente cu muzică live în fiecare week-end al verii 2020, a pornit atunci când am concluzionat că este imposibil să organizăm Open Air Blues Festival Brezoi anul acesta și am demarat în forță imediat ce am aflat detaliile legate de ce anume avem voie și ce nu, legat de organizarea de evenimente. Dacă eu, un om fără vreo pregătire specială, fără aptitudini deosebite în vreun domeniu, doar cu mulți prieteni și cunoștințe, cu un debit verbal câteodată enervant și, să spunem, un liant între mulți specialiști din diverse domenii, am reușit să pun la cale aceste evenimente, am convingerea că astfel de întâmplări pot avea loc mult mai des, atât timp cât se vor găsi oameni care să-și dorească cu adevărat să le facă.

Mihai Răzvan Mugescu este Event Manager la ABY STAGE BAR şi vicepreșidinte al Asociației MENTOR ROCK.
L-a consacrat rolul de Coordonator de Proiect al unuia dintre cele mai apreciate festivalului din țară,
Open Air Blues Festival Brezoi – Vâlcea. Comunitatea legată în jurul acestui festival este susținută puternic
atât de artiști consacrați precum Beth Hart, Eric Gales, Dana Fuchs, dar și de public.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.