N-aveam niciun pic de experiență în domeniul producției video și al transmisiunilor online, dar ne-am asumat acest risc pentru a putea continua să rezistăm.
Interviu cu Andrei și Andreea Grosu realizat de Amalia Pană
Care sunt pierderile majore ale acestei perioade pentru UNTEATRU? Dar pentru teatrul independent românesc?
Pierderile majore sunt, în primul rând, în plan financiar. Noi jucam zilnic, uneori chiar și 2-3 spectacole pe zi. În momentul în care ne-am mutat activitatea în mediul online, numărul biletelor vândute a scăzut. În baza aceluiași bilet, întreaga familie putea vedea un spectacol de pe un singur dispozitiv. Cheltuielile noastre au rămas aceleași, dar veniturile s-au redus substanțial.
Mărturisim faptul că nu ne mai gândiserăm niciodată la această variantă de a performa. Pentru a conserva elementul-surpriză (neprevăzutul) am decis că vom transmite totul live. Nu aveam niciun pic de experiență în domeniul producției video și al transmisiunilor online, dar ne-am asumat acest risc pentru a putea continua să existăm. Am avut nevoie, în primul rând, de o echipă tehnică profesionistă, care să reușească să filmeze și să monteze live spectacolele care fuseseră gândite exclusiv pentru sălile de teatru. Am reușit în câteva zile să întocmim o echipă de patru operatori, un monteur, un specialist în sunet de transmisiuni și un producător general. Tot cu ajutorul prietenilor am făcut rost rapid de camere performante și am achiziționat o consolă pentru montaj. Partenerii noștri de ticketing au fost foarte deschiși și ne-au ajutat să găsim un sistem prin care să putem integra transmisiunile chiar pe paginile de spectacol de pe platformele lor. Totul s-a construit în 5 zile. Acum suntem pregătiți să reluăm transmisiunile live. Cei care ne-au urmărit fac parte din marea noastră comunitate. Sunt oameni care ne iubesc și care au rămas alături de noi. Oameni cărora nu le vom putea mulțumi niciodată pentru energia minunată pe care au reușit să ne-o transmită din casele lor.
Care sunt frământările actorilor și regizorilor din teatrul independent în această perioadă?
Mulți actori au continuat să repete în perioada de izolare, dar multe din ritualurile lor s-au pierdut acum. Odată cu reducerea numărului de bilete vândute, și veniturile lor s-au micșorat. Multe dintre proiectele în care urmau să evolueze anul acesta au fost suspendate sau amânate și asta a reușit să le dea multora planurile peste cap. Ce câștigă? Un timp de respiro. Când teatrul independent suferă, artiștii independenți suferă. Problemele financiare, îngrijorările privind spațiile în care ne vom putea relua activitatea și teama că munca noastră va deveni din ce în ce mai puțin relevantă sunt constante. Traversăm o perioadă bizară și nu putem decât să sperăm și să ne reinventăm. Teatrul independent a reușit să înregistreze performanțe notabile, atât la nivel național, cât și în cadrul evenimentelor internaționale. Instituțiile independente, care au reușit să reziste mult timp, sunt un exemplu de management cultural, iar statul ar trebui să le încurajeze, sprijinind noile producții și găsind o variantă de susținere în situații de criză. În acest moment, singura variantă prin care statul are grijă de independenți este cea a sesiunilor de finanțări nerambursabile pe care aceștia le pot accesa. E un ajutor binevenit, dar, din nefericire, nu acoperă decât o mică parte din nevoile reale ale celor care și-au demonstrat contribuția la creșterea ofertei culturale autohtone.
Este breasla coagulată din acest punct de vedere pentru a milita pentru nevoile proprii sau sentimentul de solidaritate este forțat în această perioadă? Dacă ați fi fost invitați la consultări guvernamentale, ce măsuri ați fi propus pentru sector?
Am propus o serie de măsuri legate de crearea unui fond de urgență, care să poată să susțină spațiile independente în situații de criză, dar și căutarea unor soluții pentru a juca în spații outdoor și indoor. Ovidiu Mihăiță, fondatorul Auăleu (Timișoara), a fost în această perioadă vocea scenei independente. O coagulare a breslei s-a încercat prin înființarea Asociației Teatrelor Independente, pe care el o reprezintă, dar multe dintre nevoile noastre, ca teatre implicate, diferă. Vrem, însă, aceleași lucruri: să fim văzuți de stat și recunoscuți pentru munca noastră.
Andreea și Andrei Grosu sunt regizori și fondatorii teatrului independent UNTEATRU, din București.
Pingback: Despre spectacol în anul distanțării: îngrijorări, replieri, inovații – Cultura