Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Vlad Drăgulescu: „50 de artiști din 28 de țări au înregistrat sonete în 25 de limbi”

Vlad Drăgulescu: „50 de artiști din 28 de țări au înregistrat sonete în 25 de limbi”

 

„Ne-am creat o platformă specială pentru aceste videoexperiențe și ne-am cumpărat un spațiu pe un server foarte mare…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviu cu Vlad Drăgulescu realizat de Amalia Pană

Festivalul Internațional „Shakespeare” anul acesta a avut loc în spațiul online, pe pagina de Facebook a evenimentului. Artiști din întreaga lume au contribuit pentru „Sonetele de acasă” („Home Sonnets”). Ce aduce nou această mișcare online pentru festival?

La început era o stare foarte mare de incertitudine. Practic, nu a fost un festival în sine, i-am spus noi „Shakespeare Festival Home Edition”. Aveam totul pregătit pentru ediția normală și am fost nevoiți să închidem tot, să anulăm. Prima dată ne-a sunat o trupă de teatru din Hong Kong, care ne-a anunțat că nu mai poate să vină. Și au început să tot pice, până când a ajuns coronavirusul și în România și am fost nevoiți să amânăm cu totul. „Home Sonnets” este partea la care noi am ținut cel mai tare! A fost o promisiune a artiștilor către festival și a festivalului către public. Au fost 50 de artiști din 28 de țări care au înregistrat sonete în 25 de limbi. Și asta a fost partea de nou, partea care nu s-a mai văzut niciodată în festivalul nostru, o adunare de forțe din 28 de țări.
La fel de importante sunt și spectacolele de arhivă pe care noi le-am avut. Nume foarte importante din istoria teatrului românesc: Mihai Măniuțiu, Vlad Mugur, Tompa Gabor, bineînțeles, Silviu Purcărete, care a avut o secțiune specială. Au fost și companiile internaționale, cu Declan Donnellan, Robert Wilson, Berliner Ensemble, Yury Butusov.
Festivalul va fi amânat pentru peste 2 ani. Nu ne dorim să ne asumăm un risc ca în 2021 să organizăm totul și putem să ne trezim că pățim același lucru. Totuși, nu este exclus să creăm un produs cultural pentru anul 2021. Însă luăm în calcul ca doar din 2022 festivalul să se desfășoare anual.
Partea de online va rămâne de acum încolo o parte foarte importantă a festivalului. Asta facem și la teatru. Am lansat un program „VideoFonia – videoexperiențe teatrale – ești ce trăiești”. În videoexperiențele teatrale actorii sunt în studio, joacă live, montarea este live, totul este live, numai că publicul vede și trăiește de acasă. Tot ceea ce învățăm de la teatru se va transla și către festival. Peste 300.000 de mii de oameni din peste 32 de țări care au privit. Și e un plus și pentru participarea fizică ulterioară: intri o dată online, intri de două ori, apoi poți să vii fizic la Craiova să vezi spectacolul.

„That Day of May” a fost un spectacol despre o zi de pandemie, realizat pe acoperișul instituției. El a îmbinat mai multe arte. Povestiți-ne un pic despre el.

Este performance-ul cu care s-a lansat VideoFonia. Spectacolul este foarte intim și foarte sincer, firesc. Tot ce a făcut George Costea, împreună cu echipa, a fost să sintetizeze experiența lui și a familiei lui în izolare. A fost primul produs ieșit din perioada de izolare. Cred că a fost cel mai sincer moment de creație al lui George de până acum, de când îl știu eu cel puțin. Echipa, cu totul, a fost strânsă de George, pentru că el a vorbit și cu DJ-ul, cu regizorul și cu operatorii.
S-au vândut aproape 100 de bilete la primul spectacol. În cea de-a doua parte s-a văzut o creștere cu 20%. Estimăm o creștere în viitor. Acum vindem biletele și în stradă, ne-am cumpărat imprimantă mobilă cu care putem vinde bilete oriunde. Beneficiul cel mai mare este că putem vinde bilete oriunde în lume. Iar pe VideoFonia, toate reprezentațiile, începând cu „Obsesii”, au subtitrare live în limba engleză și pot fi văzute de un public internațional.
Toată această situație vine și cu o oarecare criză de fonduri, însă deja tehnologia este mult mai accesibilă ca preț. Au apărut din ce în ce mai multe produse și nu e nevoie să ai chiar vârful tehnologiei. Noi ne-am creat o platformă specială pentru aceste videoexperiențe și ne-am cumpărat un spațiu pe un server foarte mare, cu putere foarte mare de transmisie, am creat această interfață între server și pagina noastră, îți poți cumpăra bilet de pe site-ul nostru, pe bilet apare o parolă, parola o introduci în secțiunea live și ai biletul, accesul tău către pagină.
O să avem și câteva weekend-uri cu spectacole în aer liber, spectacole care permit, prin construcția lor, mutarea în aer liber, în parcarea noastră pe care o să o transformăm în gradină, așa cum se spunea pe vremuri că „mergem la gradină, la Național”.

Statul vă susține financiar? Există și alte surse de finanțare pentru programele pe care le desfășurați?

Deocamdată e un proiect nou și nu am avut timp să vorbim cu finanțatorul nostru, Ministerul, dar eu prefer să atrag și privatul. Nu consider că statul trebuie să fie dator să plătească tot. Privatul trebuie să se implice și se implică. Cum este BRD Scena 9. Dar, dacă cineva poate poată să sprijine, de ce să nu atragem fonduri din cât mai multe locuri?! Să găsim un sponsor care să vină să ne ajute, să plătească know-how-ul pentru a ne putea dezvolta, asta însemnând oameni plus tehnologie. Aici intervine și discuția despre marketing. Marketing-ul, din păcate, într-o instituție publică, nu este acolo unde ar trebui. De foarte multe ori legislația nu este foarte permisivă în acest gen de cheltuieli. De asta trebuie să creezi tot felul de artificii în care marketing-ul să fie aproape gratuit. Eu așa am învățat, că, atunci când faci un proiect, 20% din bugetul proiectului ar trebui să meargă către marketing. Dacă am avea o legislație care să ne permită să facem un marketing corect, eu cred că instituțiile de spectacol, indiferent de ce tip sunt, ar avea niște creșteri de vânzări fantastice.

Vlad Drăgulescu este Director Artistic al Teatrului „Marin Sorescu” din Craiova
și co-director al festivalului Internațional „Shakespeare”.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.