„Cred că accentul se va pune nu pe cantitate, ci pe transformarea, reinventarea formatului de spectacol, a actului teatral”.
Interviu cu Aura Corbeanu realizat de Amalia Pană
Cât de afectat va fi acest an cultural? Care sunt măsurile pe care le abordați pentru depășirea acestei perioade de pandemie la nivelul UNITER?
Dacă privim în ansamblu anul cultural 2020, putem spune că este afectat în proporție de 90% în relația directă cu publicul. Dacă privim din perspectiva vizionărilor realizate online, putem spune că am avut ocazia să vedem cele mai reprezentative spectacole, concerte din țară și străinătate, la care poate nu am fi avut altfel acces. Anul cultural este afectat atât cât îl lăsăm noi să fie afectat… Lumea teatrală românească s-a mobilizat, atât în perioada stării de urgență, cât și după, încercând și reușind să rămână în contact cu publicul iubitor de teatru. Cred că accentul se va pune nu pe cantitate, ci pe transformarea, reinventarea formatului de spectacol, a actului teatral. Teatrul nu mai înseamnă doar folosirea mijloacelor tradiționale. Intervin elemente video, improvizații video-performative. Dincolo de ceea ce se întâmplă zilnic cu societatea în general, pentru UNITER este un moment dificil al existenței sale. Ca de altfel, pentru întreaga lume culturală. E greșit însă a gândi că acțiunile noastre s-au oprit. Că totul se destramă și că ne-a dispărut „obiectul muncii”. Dacă așa stau lucrurile, trebuie să ne reconfigurăm activitatea și strategia. Trebuie să inventăm „un obiect al muncii adaptat noilor condiții”.
În această perioadă, am lansat proiectul online BIBLIOTECA VIRTUALĂ CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI. Este un proiect care dorește să valorifice dramaturgia românească contemporană. Biblioteca virtuală poate fi o bază de date extrem de utilă pentru artiștii care doresc să abordeze în proiectele lor viitoare texte ale dramaturgiei românești contemporane.
Resursele UNITER care erau destinate susținerii proiectelor altor instituții teatrale de stat sau independente au fost afectate direct în acest an de oprirea tuturor spectacolelor de teatru, și de aici imposibilitatea de a finanța în prima parte a anului. Reluarea spectacolelor de teatru ne va ajuta să constituim fondul destinat proiectelor pe care le finanțăm la nivelul UNITER și vom putea, la rândul nostru, să contribuim la susținerea proiectelor culturale inițiate și de tinerii creatori din domeniul teatrului.
S-a tot vorbit în această perioadă despre utilitatea unui fond de ajutorare a artiștilor. Cum vă raportați la această idee? Și personal, dar și instituțional.
Am urmărit aceste discuții… Consider că este necesară înființarea unui fond de ajutorare destinat susținerii artiștilor și consider că aceste finanțări ar trebui acordate pe proiecte culturale. Nu văd altă soluție, pentru că nu am identificat criteriile de acordare a acestor suțineri individuale. La nivelul UNITER, în a doua parte a anului vom identifica posibilitatea de a susține proiecte culturale destinate tinerilor creatori, în așa fel încât să putem veni în sprijinul acestora.
Urmăriți extinderea campaniei „Artiști pentru artiști” pentru anul acesta sau doriți să implementați alte măsuri de susținere a artiștilor?
Campania de strângere de fonduri „Artiștii pentru artiști”, parte a programului Casa Artistului, a fost amânată pentru a doua parte a anului, ținând cont, bineînțeles, de recomandările și deciziile care se vor lua la nivel guvernamental. Ca structură, Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” este gândită ca un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii cu probleme de existenţă şi un semnal pentru public şi autorităţi în legătură cu situaţia acestora şi demnitatea lor. Și are loc și prin susţinerea oferită de teatrele din Bucureşti şi din ţară, instituţii care programau spectacole sub semnul „Artiştii pentru artişti”, iar sumele provenite din vânzarea de bilete alimentau pe parcursul lunilor martie-aprilie Fondul de Solidaritate Teatrală, baza financiară a sesiunilor de sprijin pentru artiştii aflaţi în dificultate. Acest Fond, pe lângă sumele provenite din vânzarea de bilete, a mai fost completat de-a lungul timpului prin donaţii individuale şi sponsorizări, precum şi prin licitaţiile organizate în ultimii patru ani în cadrul Festivalului Naţional de Teatru cu obiectele donate de artişti. Activitatea de sprijin a artiștilor cu grave probleme de sănătate a continuat în toată această perioadă.
Investește statul român în noi tehnologii care să faciliteze comunicarea între entitățile culturale și public? Există fonduri alocate pentru promovare în mediul online, platforme, sisteme sigure de plată electronică, abonamente culturale?
Așteptăm aceste decizii… toți avem nevoie de fonduri suplimentare pentru ca această comunicare culturală să fie de calitate. La această oră nu sunt alocate fonduri, dar sperăm ca în cel mai scurt timp să avem această posibilitate, fără însă a ne propune transformarea spectacolelor de teatru în spectacole de televiziune… Nu este de dorit ca teatrul să devină un eveniment online.
Aura Corbeanu este vicepreședintele executiv al UNITER și director executiv al Festivalului Național de Teatru.
De asemenea, se implică activ în sistemul educațional universitar, susținând în cadrul Universității din Sibiu,
respectiv în cadrul Universității din Târgul Mureș, cursul de Management Cultural.