Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » O statuie dezvelită (neoficial) de vânt

O statuie dezvelită (neoficial) de vânt

Statuia lui I.C. Brătianu din Piața Universității, București, a fost unul dintre primele monumente distruse de comuniști. O replică a statuii originale trebuia dezvelită festiv pe 10 octombrie 2019. Evenimentul nu a mai avut loc. O săptămână mai târziu, statuia a fost dezvelită de vânt și redată spațiului citadin.

Statuia I.C. Brătianu în fotografii de Nicu Ilie și Cezar Petre Buiumaci și din colecția Asociaţiei Monument Ion C. Brătianu

Lucrările pentru reamplasarea statuii lui I.C. Brătianu au început în iulie a.c., după ce comanda pentru realizarea statuii (replica) a fost lansată în 2016. Întregul proces a debutat oficial în 2013, când a luat ființă Asociația Monument Ion C. Brătianu.

„Refacerea monumentului lui Ion C. Brătianu, spune istoricul și muzeograful Cezar Petre Buiumaci, este un element de normalitate într-o societate marcată de jumătate de secol de regim barbar care a alterat istoria și a schimbat radical o societate normală. Ridicarea replicii monumentului este totodată o refacere a arterei est-vest, a primului bulevard bucureștean, o veritabilă axă liberală, care începea cu statuia primarului Pache Protopopescu, se continua cu cea lui C.A. Rosetti, urma aceasta, a lui Ion C. Brătianu și se încheia cu cea a lui Mihail Kogălniceanu. După preluarea totală a puterii, regimul impus de trupele de ocupație sovietice, pe lângă alte acțiuni menite să șteargă și să modifice istoria, a demolat monumentele care aminteau de monarhie și de politicienii României democratice. Monumentul lui I.C.Brătianu, cel mai complex monument bucureștean, realizat de sculptorul francez Ernest Dubois, a fost demolat în anul 1948 și refăcut de sculptorul Ionel Stoicescu într-o manieră extrem de fidelă, având, desigur, amprenta sculptorului. Este ultima refacere după ecvestra lui Carol I, a lui Eugeniu Carada ori Lascăr Catargiu și sperăm că vom asista la refacerea monumentelor lui Ferdinad I Întregitorul și a primarului Pache Protopopescu”.

Monumentul originar fusese dezvelit la 18 mai 1903, la 12 ani și 2 zile de la dispariția primului din lunga dinastie a Brătienilor care au avut funcții în executivul bucureștean sau care au condus partide și facțiuni liberale.

Din motive încă neprecizate, noua statuie a lui Ion C. Brătianu nu a fost dezvelită în mod oficial, ceremonia programată pe 10 octombrie fiind anulată fără nicio explicație. Cei interesați de eveniment, inclusiv urmași ai familiei Brătianu și acad. Răzvan Theodorescu, au aflat despre anulare la fața locului, la ora stabilită pentru eveniment. În cele din urmă, statuia, acoperită cu folii de plastic, a fost dezvelită de vânt piesă cu piesă.

Vezi și: „Statuile dispărute ale Bucureștiului”, o conferință de Cezar Petre Buiumaci la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu.

Vezi și:

DOSARELE REVISTEI CULTURA: Mărul de bronz al discordiei. Monumentele de for public

Etichete:

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.