Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » „Nu poate să fie așa contagios cum se spune, altfel era bolnavă toată țara până acum.” Sau psihoterapie cu doamna asistentă când în sala de așteptare nu se poartă mască

„Nu poate să fie așa contagios cum se spune, altfel era bolnavă toată țara până acum.” Sau psihoterapie cu doamna asistentă când în sala de așteptare nu se poartă mască

Nu aș vrea să transform textul acesta într-o pledoarie pentru vaccinare (Mă rog, nu e în totalitate adevărat. Aș vrea un pic). M-ar bucura însă dacă oamenii care îl citesc l-ar lua ca pe o pledoarie pentru educație. Avem o populație care nu înțelege că de pe mâini virusul poate intra, prin nas sau gură, nu prin piele, în organism. Care crede că o lume întreagă conspiră să îi păcălească pe ei că un virus non-existent este real, pentru un motiv sau altul, și că au reușit să țină conspirația ascunsă de tot mapamondul, mai puțin de ei. Care aude de un caz de om vaccinat care a făcut totuși COVID și trage concluzia că nu are rost să te vaccinezi. Care aude de un caz de om vaccinat care a avut o reacție adversă și trage concluzia că e chiar periculos să te vaccinezi. Populația trebuie învățată anatomie. Și statistică. Și logică. Și cât de multe e posibil. Și învățată cum să învețe, și cum să continue să strângă informații și după ce iese de pe băncile școlii. Și abia atunci o să avem șanse să ieșim din lumea a treia. Fără educația asta, uite unde suntem!
Să mă explic. Am fost ieri la spital pentru o suspiciune de infectare cu COVID. Statisticile pe care le-am tot citit în ultimul timp ne-au apărat de stres excesiv – vaccinații au șanse de infectare de trei până la patru ori mai mici, și sub 10% din decese sunt din rândurile vaccinaților. Dar statisticile sunt statistici și sună altfel când ți se întâmplă ție, așa că niște stres era. Testul rapid pe care l-am făcut a ieșit negativ, dar știm cu toții gradul lor de precizie, așa că am decis (ca niște tâmpiți) să mergem la spital. Am ales unul de stat (ca niște idioți).
Am ajuns într-o sală de așteptare în care destui oameni, mulți dintre ei cu măști, mulți dintre aceștia cu ele pe nas și gură, așteptau, cum urma să facem și noi, să fie văzuți de un medic. Să ne oprim și să analizăm această situație. Ești într-un spital de boli infecțioase. Ești în pandemie. Are rost să porți (corect) mască? Vorba bancului, „unii zice că da… unii zice că nu…”
Să continuăm. O persoană în uniformă, binevoitoare, ne-a îndrumat spre un scaun. A pus mâna, în ordine, pe spătarul scaunului, pe prietena mea, pe propria frunte, pe o altă persoană aflată de ceva timp acolo, pe o fișă aflată pe șezutul altui scaun, și pe mine. Mâna, din fericire, era în mănușă. Din fericire pentru ea, nu pentru noi. Să ne oprim să analizăm? Mai bine nu.
A urmat o perioadă ridicol de lungă de așteptare. Am întrebat dacă putem să fim anunțați afară când ne vine rândul (încăpere mică, oameni mulți, începeam să vizualizez posibilele/probabilele boli roind prin aer). Ni s-a recomandat, din grijă pentru noi, să nu ieșim afară, că e „frig și umezeală și să nu vă îmbolnăviți mai rău”. Am întrebat, uitându-mă cât puteam de fix și sugestiv, la unul dintre pacienții care renunțaseră la chinul măștii, dacă nu ar trebui să purtăm toți mască. Mi s-a răspuns că „Ba da, așa ar fi bine. Să știți însă că nu toți sunt așa prudenți ca dumneavoastră, [ea aplecare pentru confidențialitate / eu retragere pentru protecție / ea aplecare suplimentară; în șoaptă] nu toți cred în COVID.” „Și atunci ce caută aici?” nu am întrebat eu. „Eu sunt credincios, cred cu tărie în COVID, motiv pentru care respect ritualurile cu dezinfectare, distanțare, purtatul măștii!” nu am adăugat. În schimb, am zâmbit politicos, mi-am dat din nou seama ce stupid e să zâmbești cu mască, și am dat din cap cu sensul de „așa e, mare dreptate aveți” și cu subtextul de „acum puteți să vă îndepărtați, vă rog?”
Nu mi-a venit să cred că un membru al personalului medical vorbea așa relaxat despre nepurtarea măștii. După care, la scurt timp, mi-a venit un pic să cred. Iar până am plecat acasă, îmi venea practic de tot să cred. Pentru că, mai întâi, o asistentă a trecut printre noi cu masca mult coborâtă sub nas, să-și mai tragă și ea sufletul, apoi, cel puțin încă doi membri ai personalului s-au plimbat prin sală cu nările în vânt. După care o persoană de la pază a venit să se asigure că lucrurile merg bine, purtând o mască, e adevărat, corespunzător, cu o mică excepție: când și-a dat-o scurt jos pentru a putea tuși în voie și a nu compromite calitățile obiectului.
Să nu vă închipuiți că a fost un fel de pox party pentru COVID. La cât am stat acolo, și câți oameni au fost (da, sistemul medical este supra-supraîncărcat), incidentele au fost puține. Statistic, șansele să ne fi îmbolnăvit acolo sunt mici. Dar statisticile… știți, și când ți se întâmplă… știți.
Ce m-a îngrijorat cu adevărat însă nu e ce am văzut, ci ce am auzit: „Lasă-mă dragă cu dezinfectantul ăla de mâini. Ce, o să intre acum virusul în mine prin piele?” Sau: „Nu știu de ce m-ai târât până aici. Numai ca să le mai dăm bani medicilor, să-mi spună că am gripă. V-au fraierit pe toți cu COVID-ul ăsta.” Sau „Și dacă țin masca pe nas, aerul nu tot iese din mine? Nu tot în cameră ajunge?” Sau, cel mai trist: „Stați liniștit. Am lucrat în spitalul ăsta toată pandemia până acum. Mai uit și eu să mă spăl pe mâini, mai uit să-mi trag masca, și uite că nu am nimic. Eu cred că se și exagerează un pic. Nu poate să fie așa contagios cum se spune, altfel era bolnavă toată țara până acum.”
Până la urmă am vorbit cu medicul, am făcut testul, am plecat acasă. Sper că nu sunt mai bolnav fizic acum decât când m-am dus. Psihic în mod cert sunt. Am primit de atunci și rezultatul. Negativ. Deci ieri nu aveam COVID. Ieri.

Un comentariu la „„Nu poate să fie așa contagios cum se spune, altfel era bolnavă toată țara până acum.” Sau psihoterapie cu doamna asistentă când în sala de așteptare nu se poartă mască”

  1. Pingback: Dezastrul sanitar de acum a început cu mulți ani în urmă. De ce Educația și Cultura nu sunt mai puțin vinovate – Cultura

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.