Sari la conținut

Vânzările de artă în 2013. Pasul de la tradiţionalism la art-nouveau şi câteva detalii în sfumato

Autor: CARMEN CORBU
Apărut în nr. 455

De pe lista selecta a suprarealistilor internationali, Victor Brauner a reusit sa vânda pe piata de la Bucuresti cel de-al cincilea tablou. Pretul – 120.000 de euro – este aproape comparabil cu cel obtinut de artist în casele de licitatii din Europa si din Statele Unite. O lucrarea semnata de Andrei Cadere, alt artist român puternic afirmat pe piata europeana, a fost cumparat pentru prima data într-o casa de licitatii din România. Adjudecarea s-a facut la 22.000 de euro, desi lucrarea intrase în sesiune cu o estimare modesta de 4.000-6000. Gili Mocanu, un pictor abia trecut de 30 de ani, este autorul unui tablou pentru care cumparatorii din sala de licitatie au facut nu mai putin de 31 de oferte. Lucrarea a fost adjudecata în final pentru 11.000 de euro, spectaculos de mult fata de estimarea minima de 900.
Cei care au prezis ca anul 2013 va fi anul artei contemporane sau nu va fi deloc se pot declara multumiti. Prezicerea a functionat ca antet sau cel putin ca foot-note pentru listele de cumparaturi pe anul trecut.

Pe piata, de vânzare, a fost mult Tonitza, mult Petrascu, foarte mult, ca de obicei, Schweitzer-Cumpana, mai putin Grigorescu si mai putin Luchian, înca mult Vermont, apoi, cu un numar mare de lucrari, semnaturile lui Corneliu Baba, Ion Muscelean, Constantin Piliuta sau Vasile Grigore. Sunt, evident, marcile care asigura lichiditatea pietei, cu care fostii proprietari ai lucrarilor stiu ca merg la sigur si cu care casele de licitatii îsi sustin sesiunile. În cazul artistilor consacrati care înca mai lucreaza – Câltia, Ilfoveanu, Marginean sau Velicu – acestia au fost prezenti cu mai putin de 30 de lucrari fiecare, adjudecarea însemnând peste trei sferturi din oferta.

Flori si fete,
icon-ul vânzarilor de top

Cele mai mari sume au fost investite de colectionari în operele lui Nicolae Tonitza: peste 900.000 de euro pentru 48 de opere adjudecate, din cele 61 existente pe piata. Cel mai scump Tonitza tranzactionat în 2013, a fost un ulei cu titlul „Tahitiana“, adjudecat la Artmark pentru suma de 110.000 de euro. Tot cu semnatura artistului, aceeasi casa de licitatii a propus o lucrare realizata în acuarela si guasa pe hârtie sub titlul „Micuta tataroaica“, lot care a fost adjudecat cu 6.500 de euro. De retinut ca lucrarea împrumuta din notorietatea uleiurilor cu acelasi titlu care fusesera vândute în anii anteriori cu sume de 10 ori mai mari. Potrivit unui clasament publicat de portalul tudor-art.com, al celor mai bine vânduti autori în 2013, în ceea ce priveste încasarile, Tonitza este urmat de Grigorescu si Luchian, cu totaluri ale vânzarilor de 764.000, respectiv 738.000 de euro. Oferta, în ceea ce-l priveste pe Grigorescu, a inclus 21 de lucrari, din care 16 au fost adjudecate. Printre acestea, cinci au avut consacrata tematica a carelor cu boi, ceea ce a si determinat obtinerea unui pret de 150.000 de euro pentru unul dintre ele, pret record al autorului pentru anul trecut. În ceea ce-l priveste pe Luchian, 15 lucrari ofertate, 11 cumparate si un nou prag atins de piata de arta de la Bucuresti: 300.000 de euro pentru o tabloul „Doua fete“. Vânzarea tabloului lui Luchian la casa de licitatii Goldart – care propusese îndraznet lotul, cu o estimare maxima de 250.000 – releva si un nou trend al pietei. Multe dintre recordurile anterioare fusesera însusite de operele traditionaliste ale lui Grigorescu, a urmat un nud impresionist al lui Tonitza, iar acum era vorba despre o lucrare în nota simbolista, cu o compozitie extrem de apropiata art-nouveau.
Ion Bitan, un pariu câstigat

Impunerea pe piata a artistului de factura conceptualista Ion Bitan, pare sa fi fost pariul facut de casa de licitatii Artmark cu publicul si colectionarii. Cu lucrari în tehnici mixte, cu colaje care includ textil, hârtie, fotografie, cu lucrari obiect, semnatura artistului a fost prezenta de 14 ori în cadrul licitatiilor organizate de Artmark în 2013 si de 12 ori a fost adjudecata. O pictura în ulei cu titlul „Harta“, cumparata pentru 4.250 de euro într-o sesiune în care intrase cu o estimare de 900-1.600, este cea mai bine vânduta opera a lui Bitan. Pentru alte lucrari, însa, adjudecarea s-a facut la preturi mult mai accesibile. Este cazul unui colaj de tesatura pe carton, a carui vânzare s-a facut pentru 700 de euro.
Postmodern prin Renasterea flamanda

Gheorghe Vraneantu, Iarna, adjudecat: 2.500 euro (c)artmark.ro Gheorghe Vrăneantu, marele succes al citatului din Brueghel
Casele bucurestene Alis, Goldart si Artmark si-au disputat în 2013 vânzarea lucrarilor semnate de Ion Gheorghe Vraneantu. În unele cazuri, licitarea a început în jurul valorii de 1.000 de euro si a depasit 5.000 la lovitura ciocanului. Cel mai probabil lucrarile au atras prin încarcatura lirica si prin stranietatea obtinuta din apelul la un stil al vechilor maestri nordici. Predominant, lucrarile lui Vraneantu îsi extrag expresivitatea dintr-o lume a unui sat fara timp si fara spatiu precise si amintesc pregnant de compozitiile lui Brueghel cel Batrân. Cert este ca deziderabilitatea acestor opere nu poate fi pusa la îndoiala si ca acest lucru a determinat o crestere semnificativa de cota a artistului în anul care a trecut. Astfel, pretul mediu pentru un tablou semnat de Vraneantu a urcat de la aproximativ 1.800 de euro în 2012, la aproape 5.000 de euro în 2013, iar din cele 17 lucrari aflate la vânzare, doar doua au ramas neadjudecate.
Inflatia Vasile Grigore

Vasile Grigore, Flowers and watercolours, (c) artmark.ro  Vasile Grigore, 36 de lucrări cumpărate, 46 de lucrări ratate
O zona pe care intentiile de cumparare nu reusesc sa prinda din urma oferta pietei este cea a masivului lot de lucrari semnate de Vasile Grigore. Nu mai putin de 82 de tablouri semnate de artist au fost propuse spre vânzare de casele de licitatii din Bucuresti. Si nu este decât o continuare a inflatiei de anul trecut, când alte 71 de lucrari ale lui Vasile Grigore se aflasera pe piata. 32 au fost cumparate în 2012 la un pret mediu în jur de 200 de euro si altele 36 în 2013, când pretul mediu a urcat la peste 700.