Conferintele de la Sosea
Practici agricole Si biodiversitate

Muzeul National al Taranului Român – cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, va continua si în 2011 ciclul sau de conferinte vizând dezbaterea publica a problematicii vaste a traditiilor în cultura româna actuala. Conferintele se adreseaza publicului larg, în mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste si se organizeaza în fiecare luna, la Clubul Taranului.

Luni, 14 februarie 2011, la ora 18:00, la Clubul Taranului, va invitam sa aflati mai multe despre legatura dintre practicile agricole, biodiversitate, sustenabilitate si traditii locale, dar si despre modul în care se suprapun (sau nu) reglementarile europene peste ritmul agriculturii traditionale.

Considerata de biologi drept una din zonele cheie ale Europei, România detine o vasta biodiversitate si un peisaj agricol si natural exploatat aproape integral prin metode traditionale, abandonate în tarile din Europa de Vest. Multe sate înca respira în ritmul naturii, imprimat în traditiile locale, si înca nu se confrunta cu problemele întâlnite în tarile europene ce se supun practicilor agricole industriale.
Muncile agricole se fac la timpul potrivit: se coseste iarba când suna „clocoticii“ în iarba, semn ca e iarba coapta; pornesc oile la munte la început de mai (Sf. Gheorghe pe stil vechi), când se masoara laptele la „sâmbra oilor“ (sau „ruptul sterpelor“), ca sa stie fiecare familie câta brânza primeste pe timpul verii de la stâna; se rotesc culturile de plante, în asa fel încât pamântul sa se odihneasca o data la 2-3 ani.

Cercetarea româno-suedeza a doua sate din Maramures a scos la iveala felul în care metodele agricole traditionale mentin conditii propice de dezvoltare pentru specii de plante care sunt deja amenintate cu disparitia în alte tari europene.

Despre celelalte editii ale Conferintelor de la Sosea puteti gasi texte, fotografii, înregistrari audio si loc de comentat, pe blog la: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte/

Partener: Clubul Taranului
Parteneri media: 24-Fun, Radio România Actualitati, Radio România Cultural, RFI, Port.ro, metropotam.ro, Hot News, webpr.ro, www.calendarevenimete.ro, LiterNet, Observator cultural, Cultura, www.modernism.ro, www.artclue.net, LacasuriOrtodoxe.ro, OnlineGallery.ro, www.121.ro, www.comunicatedepresa.ro.