Sindromul alienant al jocului hi-tech în lucrarile Laurei Covaci. O fuga de aglomerarea urbana în intimitati misterioase la Anca Bodea. Dezintegrarea individului în spatiul colectiv la Chiuariu sau meditativul din lucrarile lui Dorin Cretu, ca discurs despre fragilitatea fiintei ancorate social-mediatic. Un proiect „Pop-up Art Gallery“ desfasurat de galeriile AnnArt si 418 Contemporary Art.
Cateva dintre raspunsurile la tema EBienalei 2013, „Secolul XXI, tehnologie, culoare, lumina“: Francisc Chiuariu (acryl, backlit si fotografie), Stefan Radu Cretu (instalatii si materiale tehnologice), Laura Covaci (pixeli digitali si inginerie genetica), Dorin Cretu (cinetica formelor), Mircea Roman (preocupari legate de fragilitatea existentei umane), Cristian Raduta (anatomii purificate), sau Anca Bodea (referinte la pro si contra cotidian). Lucrarile celor 12 artisti din proiectul „The Art of Living Pop-up Art Gallery“ pot fi vazute vis-à-vis de Ateneul Roman (strada Georges Clemenceau, nr. 2), în perioada Festivalului „George Enescu“.

Umbre, prezente, absente
Francisc Chiuariu suprapune straturi de acril, cerneala tipografica si expunere fotografica pe panza sau pe backlit. În lucrarile lui, decorul urban este pus sa creeze cadre cinematografice în care ruleaza o poveste despre integrarea-dezintegrarea individului postmodern. Umanul are un gestualism minimalist si abstract, de ilustratie pentru tabele si grafice demografice. O lucrare de aceasta factura, realizata în ulei si cerneala pe backlit si intitulata „Umbre (2)“, a fost adjudecata cu 3.000 euro, în 2012, la casa de licitatii Artmark Anul acesta, „Astepare“, un alt tablou semnat de Chiuariu, – o abordare diferita, ralizata în 1995 – a fost cumparat la casa Goldart cu 1.000 de euro. Anul trecut, Chiuariu a avut un proiect expozitional impresionant cu „Outdoor“, cea mai importanta serie din creatia sa, proiect gazduit de Centrul Cultural Palatele Brancovenesti Mogosoaia, AnnArt Gallery Bucuresti si Muzeul National de Arta Contemporana.

În aceeasi nota figurativa, Anca Bodea îsi retrage personajele din exteriorul colectiv, catre un inerior misterios particularizat. În aceste interioare, artista vorbeste despre placerea atingerilor familiare cu lumina, coloarea sau materiale din jur. Galeria 418 Contemporary Art, cea care o reprezinta, i-a gazduit în acest an expozitia „Persona“. Cu aceeasi galerie a participat la targurile de arta de la Toronto si Monaco, iar lucrarile sale se regasesc în Art of Embassies Collection of the United States, precum si în colectii private din S.U.A., Germania, Franta.

Cruda feerie si terapia aferenta

Laura Covaci realizeaza picturi hipnotice si pretentioase, în care personaje hibride vorbesc despre suferinte, spaime si nelinisti. Fiintele hibride sunt plasate între lumi, între o inginerie genetica a realitatii si o fabulatie a jocurilor virtuale, sunt preumanitate si postumanitate. Artista expune predominat în Franta, unde este reprezentata de Galerie Art Saint Germain 208. În Romania, galeria AnnArt i-a expus si vandut, anul trecut, lucrari din seria „Cruda Feerie“. Un tablou realizat de Laura Covaci în 2008, „Bug Seasons – LaAutomne“, a fost adjudecat cu 13.000 de euro, un an mai tîrziu, la casa de licitatie Chayette et Cheval.

Un hipnotism, dar de alt tip, este prezent si în lucrarile semnate de Dorin Cretu. Elemente informale, constructiviste, intersectii de linii, culori translucide, într-o dimanica fara un vector precis, plutitoare si fragila. Dorin Cretu deseneaza flori si linii pentru a oferi, terapeutic, un punct de focus privirilor suprasolicitate de spatiul social. „Flori“, un ulei pe panza al artistului, a fost cumparat la casa de licitatii Artmark, în 2011, cu 1.700 de euro. Lucrarile sale sunt incluse în Fondul National de Arta Contemporana al Frantei si în colectia Muzeului National de Arta Contemporana din Romania. În acest an, artistul a avut o expozitie la AnnArt Gallery, cu lucrari din perioada 2011-2012. (Carmen Corbu)