Retrospectiva la şase luni a vânzărilor pe piaţa secundară
S-ar zice că nu e nicio legătură între ciclul electoral şi piaţa de artă. Cumpărătorii nu sunt totuşi atât de mulţi, iar cumpărătorii de artă de mare valoare sunt relativ puţini. Interesul lor pentru viaţa politică, în speţă pentru ciclul electoral, se vede mai ales în corelaţie cu piaţa de artă. Apariţia unei campanii electorale drenează sume importante din piaţa secundară, iar suprapunerea indicelui Art Lichid, care măsoară lunar capitalizarea pieţei, peste campaniile electorale arată o serioasă scădere în perioadele-cheie. Astfel, pentru 2013, valorile minime ale Art Lichid s-au înregistrat în lunile septembrie-octombrie (75% din media anuală), iar în acest an lunile aprilie şi mai, corespunzând europarlamentarelor, au adus o scădere de 50% faţă de luna martie.
Lichiditatea mică a pieţei înseamnă, de regulă, mai puţin Grigorescu vândut. Astfel, artistul pentru care s-a înregistrat cel mai mare rulaj în prima parte a anului a fost, conform Tudor-art, Nicolae Tonitza, cu opt uleiuri vândute şi 298.000 de euro încasaţi. Cea mai valoroasă pânză a fost „Pregătiri de masă“, vândută în februarie la Artmark cu 85.000 de euro. În topul personal al artistului lucrarea a intrat abia pe locul 12. Oarecum surprinzător, pe locul doi în primele luni ale acestui an s-a clasat Samuel Mützner. Autorul este unul din valul doi sau trei, în ierarhia valorică a anilor cu cifre mari de vânzări, strălucind, ca şi Schweitzer-Cumpăna sau Dărăscu, mai mult prin volum decât prin vânzări spectaculoase. Totuşi, luna iunie i-a adus un nou record personal. Pânza „Pe verandă“, care fusese cumpărată de Fondul Arta Românească – Certinvest, în 2011 de la Goldart, cu 32.000 de euro, a fost rebotezată „În grădină la Beaucaire“ şi a fost prezentată în licitaţia de vară de la Artmark. Pornea cu o evaluare de 40-60.000 de euro şi a fost adjudecată la 47.000. Profitul este de 15.000 de euro în exact trei ani, iar randamentul anual este 116%. Samuel Mützner a realizat în total 196.000 de euro în şaisprezece vânzări efectuate de la începutul anului.
Samuel Mützner, În gradină la Beaucaire, ulei pe pânză, 104 × 100 cm, semnat şi datat S. MÜTZNER, 1911 © Artmark
Nicolae Grigorescu s-a clasat, în topul la şase luni, pe locul trei, cu 191.000 de euro pentru cele şase vânzări, dintre care patru picturi şi două desene. Cel mai mare preţ a fost la începutul anului, 60.000 de euro în februarie, după care s-a mers tot în jos. Pe patru Ressu, iar pe cinci Dărăscu, în timp ce eroul anului trecut, Ştefan Luchian, a prins în acest semestru doar locul 10. Lipsesc nemotivat din top Ţuculescu şi Baba, a căror ascensiune era aşteptată prin prisma creşterii licitaţiilor de artă contemporană. Lipseşte motivat din top Ion Andreescu, pictor care a lăsat foarte puţine tablouri. El a avut o singură vânzare în acest an, de fapt o revânzare a lucrării „Garofiţă în pahar“ care avusese un preţ de 51.220 de euro în 2011 şi de 57.500 de euro în acest an.