Sari la conținut
Autor: LILIANA BARBORICA
Apărut în nr. 344

Probleme personale

    „Dar o flacara

    Ma cheama acolo

    Sub straturi de nea

    Si vreau sa treaca

    Linistea mea.“

    N. Labis

    Joi, 22 septembrie 2011, 18.30, la sala Atelier 030202 a avut loc performance-ul „Probleme personale“ al artistului Valeriu Schiau, curatoare Olivia Nitis. Performance-ul a fost realizat cu sprijinul Teatrului de Comedie si al Asociatiei Experimental Project.

    Actiunea s-a desfasurat in curtea Noii Sali a Teatrului de Comedie, locul a fost desemnat cu o banda galbena de tipul celor care delimiteaza zonele interzise. Organizarea si-a asumat-o Olivia Nitis, care la inceputul performance-ului a anuntat prin porta-voce ca vom asista la un spectacol de tip pirotehnic. De aceea paza si protectia au fost asigurate de prezenta unui pompier, dar si spectatorii au fost atentionati ca este nevoie sa respecte regulile impotriva incendiilor.

    Artistul Valeriu Schiau a uimit prin felul inedit in care vorbeste despre sine: folosind focul. Este o tehnica experimentata numai de el, imaginata si gândita de el. L-am intrebat cum de i-a venit ideea asta si mi-a raspuns ridicând din umeri „asa am simtit, ca trebuie sa ard“. Arderea se face printr-un desen executat direct pe o suprafata furniruita de 2m/3m, asezata pe jos, folosind o cutie de benzina usoara. Prin tuse repetate, se realizeaza schita care apoi se aprinde si care arde timp de câteva secunde. Pe urma, inca o data si inca o data, prin repetitie, desenul si arderea creeaza imaginea dorita. Ceea ce ramâne este asemanator gravurii, doar ca tusele aplicate sunt mai groase, mai grave as putea spune. Este greu de explicat experienta acestui spectacol. Asisti la crearea imaginii pirografice in chiar timpul combustiei. Este o experienta unica. Travaliul a durat aproape o jumatate de ora. Imaginea obtinuta este terifianta, strigatul unui copil, un moment de groaza surprins ca intr-un mug-shot (fotografie fata/profil).

    Ca si in alte lucrari ale sale de pictura, video-performance sau obiect, serii expuse deja, cu diverse ocazii, „Born in URSS“, „Lost of innocence“, „Copilul Invizibil“, imaginile lui Valeriu vorbesc despre trauma, memoria durerii sau drama existentiala a individului fara aparare. Strigatul copiilor speriati, al avortonilor, al batrânilor neputinciosi, al animalelor ranite este expresia acestei dureri pe care fiecare dintre noi o simtim intr-o masura oarecare, dar pe care artistul vrea s-o exorcizeze prin acest gest simbolic: „arderea“. Arderea, consumarea pot fi totale, dupa care fiinta poate renaste sau, referindu-ne la acest tip de suferinta, poate spera sa-si gaseasca linistea.

    Mai presus de toate, opera artistului reprezinta radiografia unor stari sufletesti, a unor atitudini existentiale fundamentale, provocate de impactul cu evenimente limita. Anxietatea, tristetea, frica, neputinta, pierderea constituie universul afectiv prin care artistul proiecteaza lumea. Anxios, solitar, maladiv, eul lui Valeriu Schiau devine o imensa cutie de rezonanta, inzestrata cu o stridenta forta de amplificare. Suferinta modifica perceptiile. Spatiul si timpul, memoria devin infinit dilatabile. Imaginile lui Valeriu Schiau sunt spectacolul unei lumi pe care retina-constiinta o selecteaza in mod obsesiv. El isi insuseste in felul acesta durerea intregii lumi, suferinta tuturor condamnatilor, plânsetul cohortelor de avortoni.

    „De vreme ce suntem incapabili sa ne invingem suferintele, nu ne mai ramâne decât sa le cultivam“ – pare sa spuna atitudinea artistului. Cu toate acestea, focul purifica totul. Ca intr-un ritual, jocul cu focul al lui Valeriu transmite de data aceasta si un mesaj pozitiv: dincolo de durere exista lumina si ea este speranta care ne face sa luam viata in fiecare zi de la capat.

    Video performance-ul face parte dintr-o serie de lucrari ce vor fi obiectul unei viitoare expozitii, iar lucrarea realizata cu ocazia acestui performance va fi donata Institutului National Pentru Studierea Holocaustului, „Elie Wiesel“.

    Video performance-ul poate fi urmarit pe site-urile:

    Performance Valeriu Schiau (RO), Probleme personale / Personal Issues

    http://www.experimentalproject.ro/

    Valeriu Schiau este nascut in 1969 la Colibasi, Republica Moldova. A urmat cursurile Liceului de Arta din Chisinau, iar in 1991 a absolvit Universitatea de Arte, Bucuresti.

    Expozitii personale:

    2010 – „Born in USSR“, Galeria Mora, Bucuresti

    2009 – „Lost of innocence“, KunstART Gallery, Bochum, Germania

    2009 – „Copilul invizibil“, Galeria Atelier Cafe, Bucuresti