Sari la conținut
Autor: CARMEN CORBU
Apărut în nr. 416

Plus cinci sute la sutã pentru un tablou. Câltia, un caz de clasicizare în viaţă

    Cu lucrãri de mari dimensiuni si un stil inconfundabil, enigmatic, desprins din începuturile Renasterii, Stefan Caltia este cel mai bine pozitionat dintre artistii contemporani care vand predominant în tarã. Pe piata de la Bucuresti, el reprezintã cel mai bine generatia de dupã Corneliu Baba, prima care beneficiazã de avantajele tranzactionãrii organizate si transparente.

    Stefan Caltia, Red winged travel, Adjudecat: 16.000 euro, Artmark, 2013

    În ultimele licitatii în care au fost propuse lucrãri semnate de Stefan Caltia, pretul de adjudecare al acestora a depãsit de minim cinci ori pretul de deschidere. „Toamnã“, un ulei pe panzã realizat de pictor în 1992, a pornit sesiunea cu o valoare estimativã minimã de 1.500 de euro si a fost cumpãrat la pretul de 7.500 euro. O altã lucrare în tehnicã majorã a artistului, „Case albastre“ – supraintitulatã „Zburãtorul“, datatã 1991 – a fost adjudecat la 6.500 de euro dupã ce intrase în licitatie cu o estimare minimã de 1.000 de euro. Rezultatele reconfirmã o nouã asezare a pietei de artã din Romania: pictura contemporanã este segmentul cu cea mai mare crestere pe cifra de afaceri.
    „Cãlãtor în lumea sa“ – un bun deschizãtor de drum
    Tranzactionãrile spectaculoase ale semnãturii artistului au fost precedate de o adjudecare semnificativã pentru cota lui Caltia, înregistratã la începutul anului. În ianuarie, lucrarea „Cãlãtor în lumea sa“ era anuntatã ca venind dintr-o colectie privatã din Elvetia si se vindea într-o licitatie la Bucuresti pentru suma de 12.000 de euro. Tabloul, de mari dimensiuni (159 x 143 cm), realizat în ulei pe panzã si datat 1987, se înscria pe cea de-a treia pozitie în topul celor mai bine vandute opere ale artistului. Recordul personal îl reprezintã adjudecarea la 16.000 de euro, în decembrie 2011, într-o sedintã a casei Artmark, a tabloului „Întalnirea“, iar cea de-a doua pozitie a fost ocupatã în 2012 de lucrarea „Pierot si Colombina“, cumpãratã la valoarea de 13.000 de euro. În total, de la începutul lui 2013, s-au înregistrat opt vanzãri ale unor lucrãri semnate de Caltia, dupã ce, anul trecut, saptesprezece tablouri ale artistului fuseserã cumpãrate prin intermediul caselor de licitatii. Ca rezultat al acestor tranzactionãri, semnãtura lui Caltia este creditatã de Indexul Art Consacrat cu un randament anual de 19%, iar pretul mediu al unei lucrãri a fost calculat la 4.510 euro.
    Sub 5.000 de euro, zonã de interes crescut
    În sesiunile organizate de casele de licitatii de la Bucuresti, segmentul lucrãrilor estimate sub valoarea de 5.000 de euro pare sã castige din ce în ce mai mult teren. În ceea ce-l priveste pe Stefan Caltia, 85 de opere semnate de el au fost tranzactionate pe aceastã piatã, jumãtate din acestea fiind lucrãri în tehnicã majorã, iar celelalte litografii si desene. Caltia se înscrie, astfel, printre putinii pictori romani în viatã luati foarte în serios de casele de licitatii autohtone si propusi în sesiuni generaliste, printre loturi reprezentate de semnãturi ale artistilor deja clasicizati. Alãturi de el, pe aproximativ acelasi segment de pret si cu aceeasi frecventã a aparitiilor pe piata organizatã, mai pot fi întalniti un Sorin Ilfoveanu, cu aproximativ 95 de opere în licitatii si cea mai bunã vanzare la 7.500 de euro, sau un Viorel Mãrginean, cu 63 de lucrãri tranzactionate si un record de 8.000 de euro. (Carmen Corbu)