Sari la conținut

Pictura pentru perete, nu pentru seif. Viorel Mărginean revine cu vânzări peste cotă

Autor: CARMEN CORBU
Apărut în nr. 419

Viorel Marginean se afla în topul artistilor romani contemporani tranzactionati în licitatiile de la Bucuresti si a fost unul dintre primii artisti în viata pentru care s-au obtinut preturi de peste 5.000 de euro. Tablourilor lui le-au fost recunoscute un modernism al relatiei dintre rigoare si poezie si o privire particulara asupra naturii si a ancestralului.

Critica de arta i-a atribuit o sensibilitate inteligenta a constructiei panzei si a cromaticii ei. „Viorel Marginean stapaneste în egala masura desenul si culoarea, picturile lui sunt arhitecturi lucide, intelectuale, vibrate emotional de rafinamentul culorii“ (Victoria Anghelescu).

Un ulei pe panza semnat de Marginean, datat 2007 si intitulat „Merisor si magnolii“, a fost vandut recent, într-o licitatie desfasurata la Goldart, la un pret de adjudecare semnificativ superior celui cu care tabloul întrase în sesiune: 2.000 de euro, fata de o estimare de 1.400 si un pret de pornire în licitatie inferior acestei valori. Vanzarea se dovedeste una importanta pentru pozitia artistului în conditiile în care Indexul pietei romanesti de arta a indicat o scadere de cota a semnaturii lui Marginean pe parcursul anului trecut. Scaderea se traducea prin diminuarea pretului mediu pe lucrare de la aproape 1.900 de euro în 2011, la putin peste 1.200 de euro. În primele patru luni ale acestui an au fost tranzactionate în casele de licitatii din Bucuresti sase lucrari ale autorului, aproape tot volumul tranzactionat în 2012.
Un record detasat în 2010
Cel mai bine vandut tablou al artistului a fost adjudecat în 2010, la Casa de licitatii Artmark, pentru suma de 8.000 de euro. Lucrarea „Pasarea Phoenix“, datata 1990, avea dimensiuni impresionate (114 x 130 cm) si avea sa ajunga în colectia particulara a lui Dinu Patriciu. Tot în 2010, o alta lucrarea a  artistului, „Iarna la Cenade“ (datata în 1992)  – o lucrare cu tonuri neutre si geometrism intens pana la obsesie – obtinea o adjudecare la 5.500 de euro, dupa ce fusese estimata la  2.000. Pana la diluarea din 2012 a intersului pentru supralicitarea panzelor sale, semnatura lui Marginean mai atingea o cota ridicata prin adjudecarea lucrarii „Inaltimi“, cu un an mai devreme, la valoarea de 6.000 de euro. În ultima perioada însa panze ale pictorului au fost cumparate si sub pragul de 1.000 de euro. În ceea ce priveste vanzarile internationale, o singura lucrare semnata de Marginean a fost tranzactionata într-o casa de licitatii din afara tarii: în 2008, la New York, o adjudecare la 1.375 de dolari.
Spiritul prêt-à-porter
O crestere sau o scadere de cota si de randament poate avea relevanta doar în termeni de investitie financiara. În termeni de interes, pictura lui Marginean pare sa fi gasit reteta care sa-i asigure succesul: modernitatea de lunga durata a rafinarii în spirit folcloric. Minimalism formal, suprafete sever controlate, elemente repetitive, tonuri calme. Tablourile lui Marginean au un ritm care le fac si senine si incitante totodata. Pot fi decorative sau – mai comercial spus – pot fi prêt-à-porter. Conform bazei de date tudor-art.com, lucrarile pictorului sunt incluse în colectii private din mai toate tarile europene, plus în Japonia, Brazilia, Australia si Statele Unite. Tablouri ale sale au fost cumparate de Ministerul Culturii si Ministerul Afacerilor Externe si se afla expuse în sediile ambasadelor Romaniei din marile capitale. De asemeni, statul roman i-a cumparat lucrari pentru Palatul Parlamentului si pentru Muzeul National de Arta. (Carmen Corbu)

__________________

Alte articole despre piata de arta, din acelasi numar al revistei:

 

Bradean ramane sub o mie de euro

Traian Brădean. Artă la preturi mici

„Muscata din fereastră” este cea mai recentă vânzare a unei lucrări semnate de Traian Brădean. Tabloul a fost propus la Casa Goldart cu o estimare minimă de 900 de euro si a fost adjudecat la 800. Casele de licitatii din Bucuresti vând constat lucrări semnate de Brădean, desi abia de anul trecut se …

 

__________________