Trenduri în pictura contemporana
Înca în viata, Gerhard Richter este scos, în catalogul Artprice, din rândul pictorilor contemporani si trecut în lista pictorilor de dupa ultimul razboi mondial. Doar asa a putut fi împiedicat ca, în 2010, la 78 de ani, sa domine topul mondial al artei tinere.
Cu 11,7 milioane de dolari pentru „Marinari“ (record anual în 2010) si un total de 67 milioane de dolari vânzari, germanul Gerhard Richter a fost în 2010 cel mai bine vândut pictor în viata si pe locul 16 în clasamentul pictorilor tuturor timpurilor. Trei vânzari din 2011, în octombrie la Christie’s si în noiembrie la Sotheby’s, l-au dus peste cota de 15 milioane dolari, iar recordul personal nou stabilit este de 21 milioane de dolari pentru lucrarea „Abstraktes Bild“, ulei pe pânza de 2,6×3,4 metri. Versiunea în cauza (parte a unei serii de cinci opere cu titlu similar) a fost realizata în 1990 si este apreciata de galeristi ca fiind capodopera sa. Trebuie spus ca Richter, un artist cu o mentalitate pop, a fost un favorit al pietei înca din anii ’60.
Afirmarea sa a coincis cu un reflux al expresionismului german, devenit canonic si rigid în perioada de dupa razboi. Raspunsul lui Richter a fost: „Voi picta nimic!“. Compensatoriu, refuzul supraabundentei de expresie a condus, ca si în America lui Warhol, ca si în China revoltatilor placizi, la non-expresie, la non-simbol. Totusi, nu si la non-arta. Gerhard Richter, un DDR-ist fugit în vest în zilele când se construia zidul Berlinului, scolit la Dresda si având ca prim-contractor statul est-german, a refuzat ulterior nu doar orice implicare ideologica, ci orice implicare. A experimentat în schimb totul în materie de tehnica. Printre cele mai scumpe opere ale sale sunt cele din seria candelelor, lumânari hiper-realiste, strict decorative, simple exercitii de lumina si substanta. Tehnica e uimitoare pentru niste picturi în ulei, ceea ce a facut ca asemenea lucrari sa se vânda cu 10-15 milioane de dolari. Tot din seria picturilor fotografice fac parte si multe uleiuri alb-negru, în tehnici de fotografie unsharf sau motion, vândute cu preturi între 6 si 13 milioane. Mult timp recordul personal a fost „Doua perechi de îndragostiti“, 14 milioane de dolari, un exemplu al acestei tehnici. În fine, galeria operelor abstracte, colorate intens, dar în mase cromatice mari, de dimensiuni muzeale, constituie, dupa 1980, cea mai apreciata parte a operei sale. Refuzând orice mesaj, ca întreaga sa creatie, accentul cade si aici pe tehnica picturala, pe utilizarea, în aceeasi opera a pensulei, spatulei, mistriei, a unui instrumentar amplu provenit parte din ateliere de pictura, parte din dulapul muncitorilor în constructii. Cât priveste scopul declarat al artei sale: sa întinda uleiul în straturi cât mai fine.
Pingback: Piata internationala de arta. Fotopictura lui Gerhard Richter « StiriZiareRo
Comentariile sunt închise.