Sari la conținut
Autor: CARMEN CORBU
Apărut în nr. 418

O semnatură de un milion de dolari. Vânzare spectaculoasă pentru Adrian Ghenie la New York

    Cu tonuri sumbre, cu o tematica legata de moarte, de disperare sau de lipsa identitatii, adeseori cu o bufonerie lejera si demitizanta în recuperarea istoriei sau cu un dadaism remarcat de critica de arta, Adrian Ghenie reuseste, la treizeci si sase de ani, vanzari ce pot fi estimate la un milion de dolari. Alaturat de specialisti unor neoexpresionisti precum Anselm Kiefer sau Francis Bacon, pictorul format la Cluj se plaseaza printre cei mai importanti tineri artisti europeni, înregistrand, în ultimele luni o crestere exploziva a cotei de piata.

    Adrian Ghenie, Pie Fight, Interior, (c)tajan.com

    O expozitie personala organizata la galeria Pace din New York – înca în desfasurare, pana în luna mai – i-a adus lui Ghenie o vanzare mai mult decat spectaculoasa: 350.000 de dolari pentru „Persian Miniature“. Lucrarea, un ulei pe panza supradimensiont (300 cm x 290 cm), a fost realizata de autor în ultimele luni. Potrivit informatiilor furnizate de oficialii de la Pace, expozitia a inclus treisprezece lucrari ale artistului si toate au fost deja vandute la preturi cuprinse între 42.000 si 350.000 de dolari. Cumulate, vanzarile directe din galerii si cele de pe piata tertiara stabilesc o cifra a tranzactiilor pentru semnatura lui Ghenie ce se apropie de un milion de dolari, doar în primele luni ale acestui an.
    Licitatiile de la Paris si Londra
    În 2012, semnatura lui Ghenie reusea, la Paris, o prima vanzare de peste 50.000 de euro: „Pie Fight study“, un ulei realizat de artist chiar în acel an, a fost adjudecat la casa de licitatii Tajan pentru 52.760 de euro, desi pornise cu o estimare minima de 30.000. Vanzarea din februarie 2013, de la Sotheby’s Londra, a tabloului, „Dr. Mengele 2“ – lucrare datata 2011 –, cu un pret de 140.310 de euro  (fata de o estimare de 30.000-40.000), parea ea însasi un record absolut si îl pozitiona extrem de avantajos pe artistul clujean. Cu vanzarea de la Sotheby’s si cu altele de la Phillips si Villa Grisebach, semnatura artistului clujean a depasit 200.000 de dolari în licitatiile din 2013 si are toate sansele sa fie inclus în urmatorul catalog „Top 500 Artisti Contemporani“ publicat de Artprice. Cifrele reusite de Ghenie la New York (la fel ca si eventualele vanzari de la Hong Kong, unde va expune la sfarsitul lunii mai) vor fi avute în vedere de evaluatori. Pana acum, operele sale au fost achizitionate de muzee din Statele Unite si Olanda, dar au fost cumparate si pentru colectii private din Franta.
    Bucuresti, cu un pas în urma
    Desi cunoscut în Romania, ca membru fondator al galeriei Plan B, artistul nu a fost înca inclus în licitatiile din tara. Colegii sai, Mircea Suciu, Serban Savu si Mircea Cantor, au reusit doar cateva vanzari interesante la Bucuresti, semnaland un oarecare interes al colectionarilor romani pentru artistii din „scoala de la Cluj“. Piata de la Bucuresti e putin în urma fenomenului, dar ultimele tranzactii încep sa probeze o dezvoltare a capacitatii ei de a absorbi segmentul reprezentat de artistii în viata. Licitatiile de pictura contemporana au avut în ultimul an, în Romania, cresterea cea mai importanta, cu vanzari majore pentru autori ca Stefan Caltia sau Sorin Ilfoveanu. (Carmen Corbu)