Sari la conținut
Autor: NICU ILIE
Apărut în nr. 352
2011-12-01

O lume dominata de Basquiat

     

    Piata internationala de arta. Trenduri în pictura contemporana

     

    Pe o piata de arta cu schimbari bienale (cresterea pictorilor chinezi, regionalizarea pietelor de fotografie, cresterea si descresterea instalatiilor si videoinstalatiilor, prabusirea Parisului, mutarea New Yorkului la Hong Kong), putini artisti contemporani reusesc sa-si mentina ratingul international, cotele de piata si pozitia în clasamente.

    Afro-americanul Jean-Michel Basquiat domina, chiar si în aceste conditii, piata de arta în ultimii ani, atât în clasamentul preturilor obtinute în licitatii de fiecare pictura, cât si în topurile care evidentiaza volumele anuale de vânzari si lichiditatea generala. Volumul de 31 milioane de dolari vânzari îl situa în 2008-2009 pe locul doi în topul artistilor contemporani, imediat dupa Damien Hirst care reusise un an absolut fantastic cu scuplturile sale în acvarii, de dimensiuni monumentale. Dupa acel an, Basquiat a devenit cel mai bine vândut artist nascut dupa 1945. Conform ultimului raport Artprice, el detine primul loc si în sezonul 2010-2011, cu vânzari de 55 de milioane de dolari, obtinute din vânzarea a 62 de tablouri. Recordul anual pentru o lucrare este însa mai mic decât în 2009, de doar 5,3 milioane de dolari, fata de 9,5 milioane cu doi ani în urma.
    Basquiat este singurul artist contemporan decedat din primii 20. El a murit în 1988, la vârsta de 28 de ani. Ca o ironie a pietei, acest fapt îi da un plus de stabilitate comerciala, operele cu semnatura sa fiind limitate si epuizabile. Încadrat de critica la neo-expresionism, pictura lui Basquiat este influentata de arta neagra, puternic cromatizata, în tuse clare si consistente si cu o figurativitate precara, doar schitata. O alta traditie pe care o valorifica este arta graffiti din cartierele „fratilor“, fiind un artist ferm conectat la imagistica si expresiile spontane ale comunitatii careia i-a apartinut. Influenta asupra sa exercitata de Andy Warhol, artistul care l-a protejat si l-a ajutat sa se afirme, se reduce la o atitudine pop generica. Cultura vizuala de la care se revendica Basquiat este radical diferita de cea post-industriala si consumista ce îl are ca portdrapel pe Warhol. De altfel, J-M Basquiat a lucrat direct în strada în primii ani ai artei sale, semnând cu pseudonimul SAMO mari lucrari graffiti din Manhattan.
    Ilustratii sub licenta GPL wikimedia.org