Teatrul National Radiofonic – Redactia Teatru, Societatea Romana de Radiodifuziune – prezinta, in cadrul fluxului Dramaturgi Straini Contemporani, spectacolul „Aniversare“ de Harold Pinter, traducerea Antoaneta Ralian, regia artistica Alexandru Dabija, o premiera absoluta in teatrul romanesc care se difuzeaza marti, 15 iunie, ora 23:00, la Radio Romania Cultural.
Actor si regizor de teatru, scenarist de film si de televiziune, autor a carui creatie s-a impus ca una de referinta pentru literatura si dramaturgia secolului XX – stau dovada importantele premii primite -, de-ar fi sa mentionam doar Premiul Nobel (2005) si Legiunea de onoare (2007). „Surprinzand toate fatetele spiritului uman, operele lui Pinter raspund aspiratiilor publicului francez”, afirma la decernare Dominique de Villepin, primul-ministru de atunci al Frantei. Piesele lui Harold Pinter sunt putin jucate in Romania, iar opera nepublicata in volum. Sunt argumentele pentru care Teatrul National Radiofonic a considerat absolut necesar sa aduca in atentia publicului nostru, ca si a oamenilor de teatru, premiera „Aniversare“.
Alegerea piesei a fost si optiunea expresa a lui Alexandru Dabija pentru acest ultim text dramatic al lui Pinter, iar recenta sa revenire la T.N.R., dupa premiul UNITER, editia 2009, pentru spectacolul radiofonic „Ionesco – Cinci piese scurte“, este dovada interesului regizorului pentru aceasta forma teatrala.
Doua mese intr-un restaurant pretentios, acesta este cadrul in care se desfasoara spectacolul; doua cupluri serbeaza in familie „aniversarea perfecta“ a casatoriei unuia dintre ele, iar un altul, in intimitate, isi petrece „o seara perfecta“ in oras; comanda meniul, mananca, beau, se pilesc, isi reproseaza destule lucruri neplacute, unele chiar mizerabile, se injura cu placere si se pupa la fel. O situatie pe care Harold Pinter o dezvolta in ritmul alert al replicii, in sensul istoriei tensionate a relatiilor dintre personaje; un trecut a carui imagine este subiectiva, un trecut care se reconstruieste in functie de prezent. Resorturile memoriei sunt puse in raport direct cu forta limbajului de a le activa, motorul dinamicii acestui raport fiind prezenta Chelnerului care intervine in punctele nodale; fabulatiile acestui personaj scapa celor trei unitati aristotelice pe care se sprijina constructia piesei si fac loc misterului, trecutului inventat, partial sau total, dar, sigur, pierdut si regretat.
Asa cum afirma pertinent criticul de teatru Marian Popescu, in eseul radiofonic care prefateaza spectacolul „Aniversare“, Harold Pinter face si in acest text dramatic exercitiul „unui comic cu zimti care-ti da fiori“ si care dezvaluie, fara menajamente, realitati pe care nu vrem sa le recunostem, de cele mai multe ori. In dramele marturisite ale eroilor, pe jumatate imaginate, pe jumatate estompate de nepasarea dobandita odata cu banii si direct proportionala cu numarul lor, se insinueaza absurdul unor existente fara perspectiva spirituala, un absurd minutios pus in pagina de Alexandru Dabija. Din distributie fac parte Marcel Iures, Oana Stefanescu, Oxana Moravec, Antoaneta Zaharia, Dorina Lazar, Marius Stanescu, Razvan Vasilescu, Ionel Mihailescu si Vlad Ivanov. Redactorul si coordonatorul de proiect este Crenguta Manea.
Apărut în nr. 278