Pastel pe panza – patru metri si jumatate latime, 20 de metri lungime. Locomotiva lui Alexandru Bunescu a facut, în urma cu doi ani, mult zgomot. În jurul vânzarii cu 35.000 de euro a tabloului s-a vorbit în termeni de „cea mai mare pictura intrata vreodata în licitatie“ sau „o pictura de cartea recordurilor“. Zsolt Berszan – ulei pe panza, doi metri pe doi metri, în expozitie la Berlin, cu Fabrica de Pensule. Alexandru Radvan, în expozitie la Anaid Art – acrilic pe pânza sau pe vâscoza, dimensiuni: doi sau trei metri pe fiecare latura. Tara (Sorin von Neudorf), la fel – lucrari de aproape 4 metri patrati. Anca Muresan – ulei pe panza si panze de 2 metri pe 2 metri.
Dimensiunile medii ale picturii romanesti de sevalet sunt de aproximativ 45×48 centimetri. Standardizarea a fost stabilita în Indexul Pietei Romanesti de arta pe baza dimensiunilor tuturor lucrarilor de pictura sau tehnici apropiate tranzactionate prin licitatii din 1995 pana în 2010. Un indicator financiar rezultat, pretul pe centimetru patrat, favorizeaza lucrarile de mici dimensiuni, recordul de 270 de euro/cmp fiind detinut de „Ulcica cu flori de camp“ a lui Andreescu, aproape o miniatura (20×25 cm), adjudecata cu 135.000 de euro. Preturile importante sunt însa obtinute, de regula, de lucrarile de mari dimensiuni. „Întoarcerea de targ“ (150.000 euro) a lui Grigorescu, datata 1900, are o lungime de un metru. Putin mai tarziu, Tonitza picta „În iatac“ (290.000 euro), o lucrare care masoara si ea un metru în înaltime. Constantin Artachino, are o „Scena din Dobrogea“ (67.500 euro) cu dimensiunile de un metru si jumatate pe doi metri. Contemporanii Stefan Caltia si Sorin Ilfoveanu au avut recent în licitatii lucrari cu dimensiuni mari. „Calator în lumea sa“ a lui Caltia, datat 1987, masoara 159 x 143 centimetri. Realizat în ulei pe panza, tabloul a fost licitat anul acesta pentru suma de 12.000 euro. „Paine“, o lucrare în tempera a lui Sorin Ilfoveanu, datata 1991, are 176 x 116 centimetri si a fost adjudecata recent cu 4.500 euro.
400 de lucrari în una singura
Cu vanzarea instalatiei picturale „Printesa“ (32 de panouri alaturate) – o reprezentare în marime naturala a unei locomotive de epoca – Alexandru Bunescu a vandut, teoretic, 400 de tablouri de dimensiuni standard, ceea ce, pentru un artist de 25 de ani, este o cifra semnificativa. În ceea ce priveste pretul mediu pe lucrare, tanarul pictor nu a fost la fel de avantajat din moment ce, pentru anul 2011, anul în care a fost tranzactionata pictura respectiva cu 35.000 euro, cotatia s-a calculat la 106 euro. În acelasi an, un alt pastel al sau, „The toy story“ (48×64 cm), a fost adjudecat pentru suma de 425 euro. Cei 35.000 de euro raman, totusi, „pret de ciocan“ pentru Bunescu si, pe baza acestuia, artistul ocupa locul 3 într-un top pe 2011 al tinerilor artisti, realizat de Artprice.com. Iar adjudecarea lucrarii a reprezentat un dezirabil eveniment mediadic pentru toate partile implicate: cumparatorul CertInvest, pictorul Bunescu, casa de licitatii Artmark. Si chiar si pentru Romania, caracterizata de initiative precum „cel mai lung carnat din lume“, sau „cea mai lunga funie de ceapa“.
Scurta serie „big object“
Zsolt Berszan e un tanar pictor clujean. O lucrare semnata de el a fost evaluata de casa de licitatii Artmark la o valoare estimativa de 1.500-2.500 de euro. Artistul a fost prezent în expozitii la Bucuresti, la Anaid Art Gallery si la Ivan Gallery. În aceasta perioada participa, cu centrul de arta Fabrica de Pensule la o expozitie de la Berlin. Berszan foloseste materiale industriale, iar, în seria „A blackjection“ de la Anaid Art, negrul e un laitmotiv al interogatiilor artistice propuse. Uleiul, smoala sau siliconul acopera panze mari, cu laturile de doi metri. Semnatura pictoritei Anca Muresan se afla pe o lucrare deja tranzactionata în licitatii. „Smiley“, un ulei pe panza (90×90 cm), a fost adjudecat în 2011 la Artmark cu 1.700 euro. Ulterior, artista, si-a extins suprafetele pe care adauga tuse obsedante prin aglomerarea cromatica. „Fara Titlu“, lucrarea cu care, alaturi de H’art Gallery, a participat la targul international de arta contemporana Volta8, masoara 190 pe 230 centimetri. Alexandru Radvan are lucrari în colectia MNAC si în colectii particulare din Austria, Belgia, Grecia, Israel si SUA. „The hero“, un tablou în tempera pe panza (45 x 103.5 cm) a fost adjudecat anul acesta pe piata tertiara, aducand un 800 euro la cota artistului. Radvan ataca adesori subiecte incomode, iar socul cultural pare sa fie principalul vector al mesajului artistic. În expozitia „Epic“ de la Anaid Art, galerie care îl reprezinta de mai mult timp pe artist, panzele depasesc dimensiuni de doi sau trei metri. „Romanian Peasant History“, o lucare semnata Tara (Sorin von Neudorf) a fost adjudecata la Artmark pentru 2.000 de euro, în 2011. Pentru „Balkania“, în 2013, aceeasi casa de licitatii a stabilit o valoare estimativa de 2.200-3.500. Tara foloseste harti vechi, mari de aproape doi metri, pe care asaza tuse de vopsea si desene în marker negru. Subiectele sunt „hard“, legate de evenimente istorice, de social-politic si de religios, iar artistul nu a ramas în afara scandalurilor mediatice. În tara este reprezentat de galeria Anaid Art, iar acum lucrarile sale sunt prezente într-o expozitie în Polonia. (Carmen Corbu)