Sari la conținut
Autor: Nicu Ilie
Apărut în nr. 422

In salile de licitatii, Luchian si Andreescu au depasit deja cifra de afaceri de anul trecut

    Stefan Luchian este în acest moment autorul celui mai scump tablou românesc, dupa ce pictura sa „Doua fete“ a fost achizitionata înainte de Pasti cu suma de 300.000 de euro. Doua saptamâni mai târziu, un alt vechi maestru – mai putin tranzactionat în ultima perioada –, Ion Andreescu, reusea o alta vânzare remarcabila si stabilea, cu 150.000 de euro, un nou record personal. Ambii pictori au depasit deja cifra de afaceri de anul trecut.

    Dupa 18 ani de licitatii înscrise în baza de date Tudor Art, Ion Andreescu a ajuns abia la a zecea adjudecare. Disparut la doar 32 de ani, dupa ce fusese remarcat de Nicolae Grigorescu si se afirmase la Barbizon, Andreescu a lasat extrem de putine lucrari si, de regula, pretul acestora este foarte mare. Toate cele 10 tranzactii cu operele sale desfasurate pâna în prezent intra asadar în topul personal al autorului, patru dintre acestea atingând cote de peste 100.000 de euro. Recordul personal a fost stabilit pe 15 mai cu pictura „Ulcica cu flori de câmp“ (65×50 cm), cumparata cu 150.000 de euro. O pictura cu acelasi titlu, dar cu dimensiuni mult mai mici (25×20 cm) a fost cumparata cu 135.000 de euro în luna mai 2011. O alta mentiune importanta este ca doua din cele 10 tranzactii au fost cu aceeasi opera, „Femei în parc“, cumparata cu 130.000 de euro în 2011 si revânduta la acelasi pret în acest an. Fata de 38.000 de euro, cifra de afaceri de anul trecut (când a fost negociat un singur tablou de Andreescu), de la începutul lui 2013 s-au înregistrat tranzactii de 280.000 de euro pentru acest autor.
    Luchian, propulsat de propriul record
    Mult mai prezent în licitatii, Stefan Luchian a avut perioade în care a intrat în top 3 cei mai tranzactionati artisti români. Dupa 2010 a fost însa eclipsat de concurenta dintre picturile lui Nicolae Grigorescu si cele ale lui Nicolae Tonitza. În 2012 el s-a clasat pe locul 6, dupa Grigorescu, Tonitza, Petrascu, Schweitzer-Cumpana si Pallady, cu vânzari de 361.550 de euro. În aprilie acest an, un tablou al sau de fost adjudecat cu 300.000, iar un altul, aproape identic, cu 100.000. Cifra de afaceri pentru semnatura lui Luchian a ajuns în acest an la 478.000 de euro, iar alte tablouri cu evaluari la peste 100.000 sunt anuntate si asteptate pe piata. Contextul favorabil pentru acest autor este concretizat si de aparitia sa în licitatii internationale, la Bonhams New York, cu un pastel, tehnica picturala pe care Luchian o domina în cadrul artei plastice românesti.
    Cresterile invizibile ale vechilor maestri
    Daca pentru unii artisti contemporani (precum Corneliu Baba si stefan Câltia) a atras atentia adjudecarea a numeroase tablouri cu dublul sau chiar triplul estimarii initiale, pentru vechii maestri (excluzându-l pe Luchian) au lipsit tranzactiile spectaculoase. Cele mai multe opere importante ale acestora s-au vândut în limitele de pret estimate, înregistrându-se si adjudecari sub evaluarea minima. Totusi, topul la 6 luni este dominat de Grigorescu (cu aproape un milion de euro în aceasta perioada). Alte rezultate importante, dar greu de remarcat, au fost înregistrate de Rudolf Schweitzer-Cumpana, cu 32 de lucrari deja vândute si altele 4 pe lista de asteptare. Cea mai scumpa lucrare a sa, în aceasta perioda, a fost un „Car cu boi“ vândut cu 29.000 de euro. Toti vechii maestri sunt anuntati cu opere în licitatiile urmatoare de la Artmark, Alis si Goldart.