Un articol de DORIN-LIVIU BÎTFOI

 

Cu o săptămână înaintea aniversării, la 13 martie, a unui an de când a fost ales, Papa Francisc I a făcut senzaţie cu afirmaţia că toată publicitatea care i se face îl ofensează.

Se vorbeşte într-adevăr, deja, despre o francescomanie. Papa a apărut pe coperta revistei Rolling Stone, a fost personalitatea anului trecut şi este propus pentru Premiul Nobel în acest an. Figurează în topul căutărilor pe internet, iar contul său de Twitter, în nouă limbi, are peste 12 milioane de „urmăritori“ . Un tabloid săptămânal nou îi este dedicat în exclusivitate şi se intitulează Il mio Papa. Picătura care a umplut paharul a fost un graffiti din apropierea Vaticanului, opera artistului Mauro Pallotta, care îl înfăţişează ca pe un Superman: Superpapa.

„Descrierea papei ca un fel de superman, de star mă jigneşte“, a declarat Francisc I pentru Corriere della Sera. Lui îi place compania oamenilor obişnuiţi, a suferinzilor şi a sărmanilor. Noaptea iese din Vatican pentru a împărţi hrană celor fără adăpost. „Sigmund Freud spunea, dacă nu mă înşel, că idealizarea înseamnă agresivitate“ .

Hermeneutica Papei are de ce să ne surprindă. Obişnuita formulă a messei catolice, pax vobis (pace vouă), în traducerea acum a celuilalt papă – al psihanalizei? Asta spune ceva despre vremurile noastre. Formaţiunile reacţionale au pătruns la Vatican pe uşa din faţă, iar admiraţia credincioşilor e decriptată azi şi ca agresivitate, nu mai e necondiţionată. Poate că mâine, poimâine idealul sfinţeniei va suferi aceeaşi relativizare, iar Papa va explica sublimarea, şi masochismul, ca sadism întors spre sine?

În al doilea rând, chiar acceptând, cam schematic şi reducţionist, idealizarea apud Papa sau, mai larg, „afectele de identificare socială, ca formaţiuni reacţionale împotriva impulsurilor agresive refulate“, în termenii mai riguroşi ai lui Freud – ce se va întâmpla cu agresivitatea refuzată de Francisc I? Unde va fi ea oare descărcată? Ar trebui să ne întrebăm dacă idealizarea şi agresivitatea nu vin în mod obişnuit „la pachet“, dincolo de excesele recente. Dacă funcţia pontifului nu presupune chiar asumarea (sau conţinerea) prin definiţie a agresivităţii enoriaşilor şi dacă o parte din evlavia şi recunoştinţa acestora nu se datorează, de fapt, şi acestui „beneficiu“ sau „serviciu divin“ pe care îl asigură capul creştinătăţii catolice.